De bouw, inhoud en onderhoud van de douche

De douche(s) in de hygiënesluis dienen volgens IKB voorschriften te voldoen aan een zekere indeling. Drie gescheiden ruimtes (uitkleedruimte, douche en aankleedruimte) zijn onderdeel van de bedrijfsdouche. Deze specifieke bouw wordt ‘’doorloop-douche’’ genoemd. De voornaamste reden dat een doorloop-douche ideaal is, is omdat er een duidelijk scheiding is tussen het vuile gedeelte en het schone gedeelte (zie afbeelding hieronder). De looproutes worden gescheiden en komen niet in aanraking met elkaar, mits men de werkwijze goed naleeft.

doorloopdouche_tekening.png

instapdouche_tekening.pngSommige pluimveehouders die al een douche hebben, hebben een instapdouche (zie afbeelding hieronder). Ook voor hun is het noodzakelijk om op termijn over te gaan naar een doorloop-douche. Bij een instapdouche is er één deur aanwezig, waardoor er geen fysieke scheiding is tussen het vuile gedeelte en het schone gedeelte. De looproutes overlappen hier, omdat er maar gebruik gemaakt kan worden van één deur.

De ruimtes van de douche moeten verlicht en verwarmd zijn en zodanig privacy bieden aan de bezoeker dat het aangenaam is om de douche te gebruiken. Als u vaak meerdere bezoekers krijgt op uw bedrijf, kunt u overwegen om meerdere douches te bouwen. Verder adviseert IKB om de volgende zaken in de doorloop-douche op te nemen:

In de uitkleedruimte zijn aanwezig:

  • haakjes en/of een plank om kleding tijdelijk op te hangen

  • schone handdoeken

  • een wasmand voor de gebruikte handdoeken

  • als pluimveehouder kunt u ervoor kiezen om eventueel kluisjes of andere mogelijkheden aan te bieden om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen

De douche:

  • is aangesloten op leidingwater of een eigen bron van geschikte kwaliteit

  • heeft een goed werkende afvoer en shampoo en/of zeep

In de aankleedruimte zijn aanwezig:

  • schone handdoeken, een wasmand en een prullenbak

  • schone bedrijfseigenkleding, -schoeisel, -sokken en –ondergoed

  • persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapje en haarnetje

Alle voorschriften over hygiëne kunt u vinden op de website van IKB Ei en voor IKB Kip hier.

Legionella

Bij gebruik van de douche is het ook belangrijk om de douche schoon en veilig te houden. In de voorschriften is daarom ook opgenomen dat de pluimveehouder een legionella beheersplan moet hebben. Het legionella beheersplan moet minimaal voldoen aan de eisen die staan in het Protocol Legionella Beheersing van IKB Kip en IKB Ei. Een aantal belangrijke eisen die hier genoemd worden zijn dat de douche aangesloten moet zijn op het drinkwater van de waterleverancier of bron van goede kwaliteit, er geen ‘’doodlopende leidingen’’ zijn en dat alle tappunten wekelijks minimaal 2 minuten gebruikt worden.

Bij het aanwezig zijn van een legionella besmetting is het zaak om de douche niet meer te gebruiken en een professioneel bedrijf in te schakelen. Legionella is schadelijk voor zowel uw gezondheid als die van de bezoeker. De douche kan pas weer veilig gebruikt worden als door een professioneel bedrijf is vastgesteld dat de leidingen onder de norm van 100 Kolonie Vormende Eenheden per liter (KVE/l) zitten ten aanzien van de legionella bacterie. Pas dan kunt uzelf en uw bezoeker weer veilig douchen.