Hygiëne-zones van het pluimveebedrijf

In het hygiëneprotocol van IKB Kip en IKB Ei en de voorschriften van IKB Kip en IKB Ei wordt er gesproken over schone bedrijfsgedeelte en vuile bedrijfsgedeelte. Om het makkelijker te begrijpen welke delen van het bedrijfsterrein als vuil en schoon worden gezien, maken we voor de beeldvorming gebruik van gekleurde zones: de rode zone, oranje zone en groene zone. Het vuile bedrijfsgedeelte bevindt zich in de rode zone en het schone bedrijfsgedeelte bevindt zich in de oranje en groene zone.

Om deze gekleurde zones beter in kaart te brengen, hebben wij twee bedrijfsplattegronden getekend waarin we de gekleurde zones aangeven (zie onder).

  • In de rode zone bevindt zich het parkeerterrein en het perceel tot aan de ingang van de hygiënesluis.

  • In de oranje zone (overgangsweg) bevindt zich de hygiënesluis, waar gedoucht en omgekleed wordt en het bedrijfsterrein tot aan de ingang van de dierruimtes. In deze zone vindt de overgang plaats van de rode zone naar de groene zone en omgekeerd.

  • In de groene zone bevinden zich de dierruimtes. Deze ruimte is afgesloten van de rode zone en is ook alleen te bereiken via de hygiënesluis in de oranje zone.

In situatie 1 is de hygiënesluis gebouwd aan de rand van het bedrijfsterrein. Om de stallen te bereiken moet men over het bedrijfsterrein lopen. Belangrijk is om in de voorruimtes van de stallen stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aan te trekken.

plattegrond_situatie-1_v2.png 

In situatie 2 is de hygiënesluis met doorloop-douche gebouwd aan één van de stallen. Wanneer de andere stal bezocht wordt, kan in de ideale situatie gebruik gemaakt worden van een doorloop die tussen beide (of meerdere) stallen gebouwd is. Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van een doorloop, zal men over het bedrijfsterrein moeten lopen om de andere stal(len) te bezoeken. Ook hier is het belangrijk dat in de voorruimtes stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aangetrokken wordt.

plattegrond_situatie-2_v2.png