Nieuws

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Onderzoek AVV: drie nieuw opkomende ziektekiemen

De afgelopen jaren is er een stijging te zien in het aantal bacteriële aandoeningen bij pluimvee. Om deze aandoeningen aan te kunnen gaan pakken heeft de Royal GD in opdracht van AVINED drie bacteriegroepen onderzocht:

Vervolgonderzoek windbreekgaas: hoe fijner het gaas, hoe meer AI-virus inlaat wordt tegengehouden

Het plaatsen van windbreekgaas heeft een duidelijk verlagend effect op het risico op vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaten. Uit vervolgonderzoek blijkt: hoe fijner het gaas, hoe sterker het verlagende effect is op de hoeveelheid virus in aerosolvorm (zeer kleine vochtdruppeltjes) dat wordt doorgelaten.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Kennisplatform veehouderij en humane gezondheid

Doel: Behandelen vragen van samenleving, zowel van burgers, overheid als ondernemers over veehouderij.
Thema: Preventieve diergezondheid incl. welzijn
Looptijd: Doorlopend
Bijdrage sectoren: Reproductie vleessector, Legpluimveesector, Vleespluimvee, Eendensector, Kalkoensector
Financiering OB totaal (€): 50.000 (2018, 2019)
Projectpartners: RIVM, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, ZonMw, GGD GHOR Nederland, Omgevingsdienst NL en LTO Nederland
Meer informatie: https://www.kennisplatformveehouderij.nl/

 

Ontwikkelingen in de veehouderij leveren vragen op uit de samenleving, zowel van burgers, overheid als ondernemers. Om op deze en andere vragen over veehouderij en de gezondheid van mensen een goed antwoord te kunnen geven, is het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid opgericht.

Het kennisplatform verzameld onder andere kennis over luchtkwaliteit (waaronder fijnstof en endotoxinen), antibiotica resistentie, gezondheid en onderhoudt een Q&A pluimvee. Daarnaast publiceert het kennisplatform regelmatig een nieuwsbrief met recent nieuws.

Aanpak

Het Kennisplatform duidt, verbindt, interpreteert en ontsluit gezamenlijk bestaande kennis over veehouderij en humane gezondheid en vertaalt deze kennis naar handelingsmogelijkheden.

Het Kennisplatform organiseert symposia en thema-overleggen met stakeholders. Na een symposium in het najaar wordt het jaarplan voor het komend jaar opgesteld.

Het Kennisplatform geeft bij vragen of zorgen in de samenleving snel duidelijkheid. Dat gebeurt door professionals te ondersteunen met begrijpelijke en wetenschappelijk gewogen informatie. Hierin wordt uitgelegd wat de maatschappelijke betekenis is van bepaalde wetenschappelijke kennis. Te denken valt aan kennis over de gezondheid en het welzijn van mens en dier, mestverwerking, leefomgeving, omgevingsrecht, bedrijfsvoering, innovatie, risicoperceptie en risicocommunicatie.

Deze kennis helpt professionals van de samenwerkende organisaties bij het behandelen van vragen en zorgen van hun doelgroepen (ondernemers, burgers en overheden).

Status

De meest recente publicaties van het kennisplatform zijn te vinden op: https://www.kennisplatformveehouderij.nl/nieuws