Salmonella typen EU-doelstellingen

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. De doelstelling betreft een specifiek aantal Salmonella serotypen voor vier schakels in de pluimveesector.

(Groot)ouderdieren
Voor (groot)ouderdieren kijkt de EU naar Salmonella uit de zogenoemde Top 5 / Top 6. De Top 5 is S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Virchow en S. Infantis. Bij (groot)ouderdieren in de vleessector wordt daarnaast gekeken naar S. Java. De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok (groot)ouderdieren stelt de EU geen doelstelling.

Leghennen
Voor leghennen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 2% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok leghennen stelt de EU geen doelstelling.

Vleeskuikens
Voor vleeskuikens kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.

Vleeskalkoenen
Voor vleeskalkoenen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.