Korte update vogelgriep

Status HPAI H5N8

In Polen is het op het gebied van vogelgriep nog steeds onrustig. De Poolse media melden nog geregeld nieuwe uitbraken van hoog pathogene aviaire influenza H5N8. Volgens deze media staat de teller nu op 19 uitbraken, waaronder uitbraken bij kalkoenbedrijven, eendenbedrijven, leghennenbedrijven en een parelhoenderbedrijf. De uitbraken zijn verspreid door het land met de meeste in het centraal-westen van Polen (rond de plaats Poznan) en in het oosten van Polen (rond de plaats Lublin).

Er zijn sinds de vorige berichtgeving geen nieuwe uitbraken gemeld in andere landen in Midden- en Oost-Europa. Eerder zijn uitbraken gemeld bij bedrijven in Hongarije, Slowakije, Roemenië, Tsjechië en de Oekraïne.

Oekraïens pluimveevlees (vers vlees, bereidingen en producten) kan niet meer in de EU worden geïmporteerd. De Oekraïense veterinaire autoriteiten geven geen gezondheidscertificaten voor deze producten af.

LPAI Denemarken H5N1

De OIE meldt een uitbraak van laag pathogene aviaire Influenza van het type H5N1 in Denemarken. Het betreft een leghennenbedrijf met 48.000 biologische leghennen. De autoriteiten hebben de gebruikelijke maatregelen getroffen, zoals ruiming van het bedrijf en het vaststellen van een beschermingsgebied.

Maatregelen op uw bedrijf

Om het risico op insleep van vogelgriep naar Nederland of op uw bedrijf te verkleinen, worden de volgende maatregelen getroffen / geadviseerd:

  • Verplichte tweede reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen voor gevogelte of broedeieren die terugkeren uit een van de landen met een uitbraak van HPAI H5N8. Hier vindt u lijsten met erkende reiniging- en ontsmettingsplaatsen voor (pluimvee)transportmiddelen;
  • Wees zorgvuldig in de contacten met Polen en de andere landen in Midden- en Oost-Europa. Wees scherp op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van transportwagens. Reinig en ontsmet ook eiertrays. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt;
  • Slacht uitgelegde hennen bij voorkeur niet in Polen. Er is voldoende slachtcapaciteit in de regio (Nederland / België);
  • Houdt de biosecurity op uw bedrijf goed in de gaten.