Nieuws

Wijzigingen Salmonella aanpak en gevolgen voor de legsector

Wijzigingen landelijke Salmonella aanpak Het Nationaal Controle Programma Salmonella (NCPS) gaat per direct wijzigen. In het NCPS staat de landelijke aanpak voor Salmonella in de pluimveesector vastgelegd. De aanleiding hiervoor is een audit uitgevoerd door de ‘Food and Veterinary Office’ in opdracht van de Europese Commissie. Alhoewel de audit grotendeels met positief resultaat is afgerond,

IKB Kip: Plaagdierbeheersing: wanneer is een registratie bij Ctgb nodig?

Met enkele voorbeelden wordt duidelijk gemaakt in welke situaties er wel of niet een Ctgb registratie nodig is.

IKB Kip: Veilig werken? Maak een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)!

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kan helpen om beter inzicht te krijgen in de risico’s op het bedrijf.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

QS: Controle-indexen voor pluimveebedrijven

15 juli 2021

De audit index biosecurity (BSI) en de audit index livestock farming (LFI) ondersteunen diereigenaren en Bündlers bij het beoordelen van varkenshouderijen. Vanaf 1 juli 2021 zijn beide auditindexen ook beschikbaar gesteld op het softwareplatform voor pluimveebedrijven.

De indexen worden berekend op basis van de resultaten van de reguliere controles. Gedefinieerde auditcriteria die van belang zijn voor biosecurity en veehouderij worden meegenomen in de berekening. De indexwaarde geeft beknopt weer of alle eisen volledig zijn geïmplementeerd. De controle-indexen kunnen een waarde bereiken tussen 100 (= alle criteria volledig vervuld / beoordeeld A) en 0 (= alle criteria niet vervuld / beoordeeld D). Alle waarden onder de 100 geven aan dat er niet volledig aan de eisen is voldaan en dat er actie moet worden ondernomen. Veehouders vinden de audit-indexen in het laatste auditrapport direct naast de informatie over de auditresultaten.

Een hoge bioveiligheidsstatus is voor alle bedrijven van groot belang om de introductie van dierziekten te voorkomen.