Nieuws

Vuile eiertrays en dividers in de legpluimveesector

Wanneer leeggoed, afkomstig van een bedrijf met een Salmonella Enteritidis-besmetting, niet grondig en structureel wordt gereinigd, kunnen achtergebleven ei-resten en daarmee SE een directe besmettingsbron vormen.

Officiële monstername Salmonella? Wees kritisch!

Als pluimveehouder moet u regelmatig monsters nemen om te controleren of uw pluimvee is besmet met Salmonella. Deze monitoring doet u zelf of een erkende HOSOWO-instantie.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella bij vleeskuikens

Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.

Voor Salmonella Enteritidis (S.E.), Salmonella Typhimurium (S.T.) en monofasische Salmonella Typhimurium (mS.T.) heeft de EU zelfs voor iedere lidstaat een doelstelling opgelegd: op jaarbasis mag maximaal 1% van de koppels vleeskuikens besmet zijn met S.E., S.T. en mS.T. Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S.T. ook altijd mS.T. wordt bedoeld. Naast deze doelstelling voor S.E. en S.T. op de vleeskuikenbedrijven heeft de EU o.a. ook bepaald dat:

  • Gehakt vlees en vleesbereidingen (bijv. gekruid) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Separatorvlees vrij dient te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vleesproducten (bijv. gegaard) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vers pluimveevlees vrij dient te zijn van S.E. en S.T.

Het is dus belangrijk om de Salmonella-aanpak niet enkel op S.E. en S.T. te richten, maar op alle typen Salmonella.

U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.

LET OP: de officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.

Hier vindt u informatie over:

Downloads

Stroomschema verplichtingen vleeskuikens