Nieuws

Digitale Kakelsessie Salmonella bemonstering

Lees hier over de Webinar (Kakelsessie) over het zelf nemen van Salmonellamonsters op 24 november en 2 december voor (opfok) (groot)ouderdierbedrijven en (opfok) legbedrijven.

Nog tien weken voor uw Salmonella subsidieaanvraag

Graag herinneren wij u eraan dat u tot 31 januari 2022 17:00 de tijd heeft om een aanvraag voor de Salmonellasubsidie in te dienen.

Voorkom onjuiste Salmonella uitslagen met zorgvuldige monstername

Wilt u de kwaliteit van uw monstername verbeteren en daarmee de kans op onjuiste testuitslagen verkleinen? Gebruik dan het monsternameprotocol om de juiste stappen te doorlopen voor een hygiënische monstername.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella bij vleeskuikens

Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.

Voor Salmonella Enteritidis (S.E.), Salmonella Typhimurium (S.T.) en monofasische Salmonella Typhimurium (mS.T.) heeft de EU zelfs voor iedere lidstaat een doelstelling opgelegd: op jaarbasis mag maximaal 1% van de koppels vleeskuikens besmet zijn met S.E., S.T. en mS.T. Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S.T. ook altijd mS.T. wordt bedoeld. Naast deze doelstelling voor S.E. en S.T. op de vleeskuikenbedrijven heeft de EU o.a. ook bepaald dat:

  • Gehakt vlees en vleesbereidingen (bijv. gekruid) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Separatorvlees vrij dient te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vleesproducten (bijv. gegaard) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vers pluimveevlees vrij dient te zijn van S.E. en S.T.

Het is dus belangrijk om de Salmonella-aanpak niet enkel op S.E. en S.T. te richten, maar op alle typen Salmonella.

U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.

LET OP: de officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.

Hier vindt u informatie over:

Downloads

Stroomschema verplichtingen vleeskuikens