Nieuws

Vuile eiertrays en dividers in de legpluimveesector

Wanneer leeggoed, afkomstig van een bedrijf met een Salmonella Enteritidis-besmetting, niet grondig en structureel wordt gereinigd, kunnen achtergebleven ei-resten en daarmee SE een directe besmettingsbron vormen.

Officiële monstername Salmonella? Wees kritisch!

Als pluimveehouder moet u regelmatig monsters nemen om te controleren of uw pluimvee is besmet met Salmonella. Deze monitoring doet u zelf of een erkende HOSOWO-instantie.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Regelgeving Salmonella

Regelgeving rondom Salmonella is Europees en nationaal vastgelegd.

Europese regelgeving

Europese regelgeving vormt de basis voor de Salmonella-aanpak in de pluimveesector. Onderstaande verordeningen zijn opgesteld voor onder andere de bestrijding van Salmonella met als doel de prevalentie van serotypen Salmonella te verminderen.

Basisverordening: Verordening (EG) Nr. 2160/2003
Vermeerderingskoppels: Verordening (EU) Nr. 200/2010
Legkippen: Verordening (EU) Nr. 517/2011
Vleeskuikens: Verordening (EU) Nr. 200/2012
Kalkoenen: Verordening (EU) Nr. 1190/2012

Microbiologische criteria voor levensmiddelen: Verordening (EG) Nr. 2073/2005

Nationale regelgeving

De nationale regelgeving rondom Salmonella is vastgelegd in het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren (m.n. artikel 7b.40-49).

U kunt alle Nederlandse wetgeving opzoeken door hier te klikken.