Nieuws

Werkwijze verificatieonderzoek Salmonella (opfok) leghennen per 1 januari 2021 aangepast

De werkwijze rondom Salmonellaonderzoek bij (opfok) leghennen wordt per 1 januari 2021 aangepast. De keuze om een verificatieonderzoek uit te laten voeren komt te vervallen.

Specifieke Salmonella serotypes automatisch gemeld bij de NVWA

Om aan de wettelijke meldplicht te voldoen wordt vanaf 5 januari 2021 automatisch een melding gestuurd naar de NVWA als er Salmonella is aangetoond die meldingsplichtig is.

Salmonella subsidieregeling vanaf 15 augustus geheel opengesteld (alleen legsector)

Als houder van opfok ouderdieren (leg) of opfok leghennen is het vanaf 15 augustus 2020 mogelijk om een Salmonella subsidie aan te vragen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Regelgeving Salmonella

Regelgeving rondom Salmonella is Europees en nationaal vastgelegd.

Europese regelgeving

Europese regelgeving vormt de basis voor de Salmonella-aanpak in de pluimveesector. Onderstaande verordeningen zijn opgesteld voor onder andere de bestrijding van Salmonella met als doel de prevalentie van serotypen Salmonella te verminderen.

Basisverordening: Verordening (EG) Nr. 2160/2003
Vermeerderingskoppels: Verordening (EU) Nr. 200/2010
Legkippen: Verordening (EU) Nr. 517/2011
Vleeskuikens: Verordening (EU) Nr. 200/2012
Kalkoenen: Verordening (EU) Nr. 1190/2012

Microbiologische criteria voor levensmiddelen: Verordening (EG) Nr. 2073/2005

Nationale regelgeving

De nationale regelgeving rondom Salmonella is vastgelegd in het Besluit Zoönosen en de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s (m.n. artikel 95-98). U kunt de Nederlandse wetgeving opzoeken door hier te klikken. Genoemde regeling vindt u hier (peildatum 28-10-2020): Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s.