Nieuws

Top 5 veelvoorkomende tekortkomingen IKB PSB-controles 2020

De Certificerende Instantie Kiwa VERIN stelt na afloop van elk kalenderjaar een overzicht samen met daarin de veel voorkomende tekortkomingen tijdens IKB PSB controles.

HOSOWO | Facturatie eenmalige bedrage e-learning ‘bemonsteren pluimveestallen’

Uiterlijk begin juni wordt de eenmalige startbijdrage voor deelnemers aan de e-learning ‘Bemonsteren pluimveestallen’ gefactureerd.

HOSOWO | E-learning sinds 1 februari verplicht voor nieuwe monsternemers en bij jaarlijkse opfrisdag

Het doel van de e-learning is om de kwaliteit van het monsternemen verder te verbeteren, door onder meer het bereiken van een uniforme werkwijze.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hygiëne

Hygiëne is van groot belang voor een goede gezondheid van mens en dier. Goede hygiëne kan namelijk het risico op verspreiding van ziektekiemen verkleinen en daarmee veel schade en hoge kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan uitbraken van vogelgriep (AI) of een besmetting met Salmonella, ILT en Coryza. Kortom, goede bescherming van het bedrijf is van groot belang.

Doucheverplichting

Een belangrijke stap in het geheel aan hygiënemaatregelen binnen IKB Kip is de verplichting van een of meerdere douche(s) als onderdeel van de hygiënesluis. Eén van de grootste risico’s op insleep en versleep van ziektekiemen is namelijk de mens, via mens-dier contact. Het installeren en laten gebruiken van de douches geldt voor alle IKB Kip erkende pluimveebedrijven.

Bezoekersregister & Hygiëneprotocol

Om te monitoren wie het bedrijf bezoekt, is het van belang dat een bezoeker zich intekent op het bezoekersregister. Een bezoeker is iemand die het bedrijfsterrein binnengaat anders dan de pluimveehouder en zijn / haar personeel. Een tweede belangrijk document rondom bedrijfshygiëne is het hygiëneprotocol. Dat beschrijft o.a. hoe een bezoeker moet handelen bij het betreden van het bedrijfsterrein. Beide documenten zijn als voorbeeld te vinden onderaan deze pagina. De voorschriften van IKB Kip (bijlage 1.2 Voorschriften voor pluimveebedrijven) beschrijven de (verplichte) onderdelen van het bezoekersregister en het hygiëneprotocol.

Downloads

Hygiëneprotocol IKB Kip (pdf)
Hygiëneprotocol IKB Kip (word)
Doucheprotocol
Protocol Legionella beheersing
Bezoekersregister IKB Kip (word)
Bezoekersregister IKB Kip (pdf)
Handleiding hygiënescan