Nieuws

IKB Kip: Uitvoeringsbesluit Corona en vogelgriep IKB Kip ingetrokken

Het uitvoeringsbesluit Corona en vogelgriep wordt ingetrokken.

IKB Kip: douchen

Let op: vanaf 1 juli 2028 moet elk IKB pluimveebedrijf een doorloopdouche in de hygiënesluis hebben en gebruiken.

IKB Kip: Bioveiligheidsplan verplicht in de pluimveesector

Een goede bioveiligheid is belangrijk om de kans op de introductie en verspreiding van dierziekten en zoönosen, waaronder vogelgriep, te verkleinen. Daarom verplicht het ministerie van LVVN commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wie maakt gebruik van de douche?

Alle bezoekers die het schone gedeelte van een bedrijfsgebouw betreden moeten douchen. Bij het verlaten van de stal dient tevens gedoucht te worden. Schoon in voor het pluimveebedrijf en schoon uit voor de pluimveesector. Eén van de grootste risico’s op insleep en versleep van ziektekiemen is namelijk via mens-dier contact. Erfbetreders en materialen die in contact zijn geweest met ander pluimvee vormen een potentiele bron van pluimveeziektes. Daarom is sinds 1 juli 2019 schoon komen en schoon gaan (incl. in- en uitdouchen) de standaard binnen IKB Kip. De bezoeker dient minimaal vijf minuten het hele lichaam te douchen met warm water en zeep (conform hygiëneprotocol van IKB Kip). Bezoekers zijn alle personen die het bedrijfsterrein (de bedrijfsinrichting) binnengaan (m.u.v. de ondernemer en zijn personeel). Denk dus bijvoorbeeld aan dierenartsen, voeradviseurs, entploegen, controleurs en voorlichters.

Benieuwd naar de overgangstermijn? Klik dan hier.