Nieuws

Belang goede bioveiligheid is bekend, maar vraagt wel maatwerk

De Universiteit Utrecht en de Gezondheidsdienst van Dieren (GD) voerden onderzoek uit naar mogelijke verbeteringen in bioveiligheid op (getroffen) risicobedrijven.

Wijzigingen VKI-formulier per 1 januari 2021

De VKI-formulieren zijn per 1 januari 2021 gewijzigd.

Letselpercentage invullen in MijnAVINED

Vanaf 1 december wordt het mogelijk om letselpercentage in te vullen in MijnAVINED. Door deze gegevens te verzamelen krijgt de pluimveesector meer inzicht in dit kenmerk.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Bedrijfshygiëne

Hygiëne is van uiterst belang voor een goede gezondheid van mens en dier. Goede hygiëne kan namelijk het risico op insleep en versleep van ziektekiemen verkleinen en daarmee schade en kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan uitbraken van vogelgriep (AI) of een besmetting met NCD, Salmonella, ILT en Coryza.

5 tips voor preventiemaatregelen

  1. Vul de AVINED-hygiënescan in via ‘Mijn AVINED’
  2. Stel hygiënezones in op het bedrijf
  3. Maak gebruik van een douche
  4. Voorkom besmettingen via voorzorgsmaatregelen (AVINED, GD en KNMvD)
  5. Raadpleeg onderzoeksresultaten voor preventie

Deze tips zijn niet alleen van belang bij vogelgriep, maar ook voor andere ziekten als Salmonella, Mycoplasma, ILT en Gumboro. Let op: de eigenschappen van de ziekteverwekker spelen een rol bij de insleep en versleep. Alle maatregelen zijn relevant, de relatieve bijdrage van de verschillende tips en tricks bij het verminderen van het risico kan wel verschillen tussen de ziekteverwekkers.

Roadmap Vogelgriep

Gezien de structurele dreiging van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) voor de Nederlandse pluimveesector, ontwikkelden AVINED, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Dierenbescherming een plan van aanpak. Met als doel het verkleinen van de risico’s op uitbraken van HPAI en de nadelige gevolgen hiervan.

Roadmap Vogelgriep

Downloads

Handleiding hygiënescan
Doucheprotocol
Paktische tips bij AI-dreiging (GD, KNMvD en AVINED)