Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Dringende oproep deskundigen: “Goede bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven is van levensbelang, niet alleen voor waterrijke gebieden”

17 november 2020

“In grote delen van het land worden veel dode vogels gevonden die zijn gestorven aan vogelgriep. Dit betekent dat er heel veel virus aanwezig is in het milieu. Dit is zorgelijk, omdat het virus de komende maanden steeds beter kan overleven als de buitentemperatuur daalt in de wintermaanden.

Er zijn al vier pluimveebedrijven besmet geraakt door het virus. De pluimveehouders zullen alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat het aantal in de komende maanden flink oploopt. Wat u kunt doen? Probeer op alle mogelijke manieren direct en indirect contact van mensen, voertuigen en uw huisdieren met wilde watervogels en hun ontlasting te voorkomen. Loop alle hygiënemaatregelen op uw bedrijf grondig na, en verbeter het waar nodig. Denk hierbij aan:

  • Beperk het aantal bezoekers en voertuigen op het erf en in de stal zoveel mogelijk, en zorg voor een goede scheiding van de schone weg / vuile weg;
  • Houdt het erf en de daken van de stallen schoon: verwijder vogelmest met water en evt. zeep;
  • Probeer alle kieren en spleten, waardoor lekwater van dak of regengoten of ongedierte binnen kan komen, zoveel mogelijk af te sluiten;
  • Zorg dat het erf en de directe omgeving rondom de stallen, en strooiselopslag, goed zijn opgeruimd en onaantrekkelijk zijn gemaakt voor vogels en ongedierte;
  • Gebruik de hygiënesluis consequent en zorg ook hier voor een duidelijke scheiding tussen de schone en vuile weg zodat geen besmet materiaal van het erf de stal in kan komen.

Goede hygiëne is geen garantie voor het voorkomen van vogelgriep, maar het vermindert wel sterk de kans. Dat geldt niet alleen voor bedrijven in waterrijke gebieden, maar ook daarbuiten. Ook daar kunnen watervogels aanwezig zijn en ligt het risico op besmettingen tussen pluimveebedrijven ook continu op de loer. Alleen met een goede bedrijfshygiëne op álle bedrijven kunnen de pluimveehouders de kans op vogelgriepuitbraken beperken.”

Prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman en dr. F.C. (Francisca) Velkers (beiden dierenarts/epidemioloog bij de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht)

Benieuwd naar meer praktische tips voor een goede bedrijfshygiëne? Klik dan hier.