Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Lijst met dagelijkse mortaliteit verplicht aanleveren aan slachterij vanaf 1 januari 2021

27 november 2020

Heeft u als vleeskuikenhouder een bezettingsdichtheid van meer dan 33kg/m3? Dan moet u vanaf 1 januari 2021 bij de slachterij een lijst aanleveren met de dagelijkse mortaliteit van uw koppel. Dit is aanvullend op het melden van het gecumuleerde dagelijkse mortaliteitscijfer via het VKI-formulier. Deze verplichting komt voor uit Europese wetgeving en wordt door de NVWA vanaf 1 januari 2021 gehandhaafd.

De lijst met de dagelijkse mortaliteit aan de slachterij is in principe vormvrij, zolang de slachterij de gegevens goed kan beoordelen. Op RVO.nl vindt u een Excel document met de juiste formules. Dit document vindt u onder ‘Rekentool’. U kunt dit document gebruiken om de (gecumuleerde) dagelijkse mortaliteitsgegevens te berekenen en de lijst aan te leveren bij de slachterij.

Informatie op RVO.nl

De Europese Commissie heeft tijdens een audit in 2014 aangegeven dat de dagelijkse sterftecijfers nodig zijn om te beoordelen of, en in welk stadium van het leven, er problemen waren met het dierenwelzijn op het bedrijf. Deze verplichting om de gegevens over de dagelijkse mortaliteit van vleeskuikens uit categorie 2 (33-39 kg/m2) en 3 (39-42 kg/m2) aan te leveren op het slachthuis, volgt uit de Europese Richtlijn 2007/43/EG (punt 1.1 van bijlage III). In juni 2019 is Nederland hier wederom op aangesproken. Vanaf 1 januari 2021 gaat de NVWA hierop handhaven.