Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Stand van zaken vogelgriep

24 juni 2020

Er heerst nog steeds vogelgriep in Europa. Zo is er sprake van HPAI H5N8 in Bulgarije en Hongarije. En is Italië recent getroffen door laagpathogene vogelgriep. Oplettendheid blijft daarom nog steeds van belang, ondanks dat de zomerperiode zich kenmerkt als een lagere risicoperiode van vogelgriep.

HPAI H5N8 in Bulgarije en Hongarije

In de afgelopen winter- en voorjaarsperiode zijn diverse landen in Midden en Oost-Europa getroffen door het hoog pathogene H5N8-virus. Dit leidde tot een tijdelijke ophokplicht van commercieel gehouden pluimvee in Nederland. Het H5N8-virus lijkt nog niet helemaal te zijn verdwenen in Oost-Europa. Begin juni zijn er namelijk weer drie pluimveebedrijven getroffen door H5N8 in Hongarije en Bulgarije. Dit meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

LPAI in Italië

Uit recente meldingen van de OIE blijkt dat in het noorden van Italië een struisvogelbedrijf getroffen is door het laag pathogene vogelgriepvirus H5N3. Het gaat om 132 struisvogels in de regio Lombardije. In een andere noordelijke Italiaanse regio (Veneto) is al eerder (april) het laag pathogene virus H7N1 vastgesteld op twee kalkoenbedrijven. In Italië zijn de gebruikelijke maatregelen getroffen op deze bedrijven

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met AVINED: info@avined.nl | 088 998 4340