Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Stand van zaken vogelgriep (11 november 2021)

11 november 2021

Sinds 26 oktober 2021 zijn zes vogelgriepuitbraken met H5N1 vastgesteld in Nederland. Ook zijn door het land heen besmette wilde vogels gevonden. In andere Europese landen zijn ook verschillende uitbraken van H5N1 gemeld. Op een pluimveebedrijf in Engeland (vlakbij Alcester) is een uitbraak met H5N1 vastgesteld, net zoals in het zuiden en westen van Polen. In Duitsland waren op 5 november twee uitbraken van vogelgriep. Een klein bedrijf met ganzen in Sleeswijk-Holstein (H5) en een hobbydierhouder in Mecklenburg-Vorpommern (H5N1). Het is nog niet bekend of de virusvariant identiek is aan elkaar. In deze nieuwsbrief leest u meer over de stand van zaken rondom het vogelgriepvirus: 

•    Afvoermogelijkheden Lutjegast
•    Tweede R&O vervoermiddelen verplicht bij terugkomst

Afvoermogelijkheden Lutjegast

In het beschermingsgebied van Lutjegast bevinden zich geen pluimveebedrijven. Er heeft daarom geen aanvullende screening plaatsgevonden. De afvoermogelijkheden komen weer op gang.

  • Afvoer consumptie-eieren & vleeskuikens
    De afvoer van eieren uit het 10-kilometergebied is onder voorwaarden mogelijk. Klik hier voor het aangewezen pakstation en de aangewezen eierverwerker, incl. aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Momenteel wordt hard gewerkt aan de aanwijzingen voor slachterijen, zodat de afvoer van vleeskuikens zo snel mogelijk plaats kan vinden. Hierover volgt zo spoedig mogelijk meer informatie.
  • Verplaatsing opfokdieren & afvoer broedeieren
    Voor het verplaatsen van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen geldt een termijn van twee weken na de laatste uitbraak in het gebied, voordat ontheffingen kunnen worden verleend door de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Deze termijn geldt ook voor de afvoer van broedeieren naar de broederij. Voorafgaand aan deze periode is het mogelijk om broedeieren af te voeren via de aangewezen eierverwerker. Let op: begin tijdig met de procedure voor het aanvragen van de ontheffing.

Tweede R&O verplicht bij terugkomst vervoermiddelen

Vanwege de verschillende vogelgriepuitbraken moeten vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die leeg terugkeren of komen uit verschillende landen, nog steeds onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2e reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Deze verplichting geldt voor de volgende EU-lidstaten Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Litouwen, Polen, Tsjechië en Roemenië.

Overzicht landen 2e R&O-verplichting