Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Stand van zaken vogelgriep (29 december)

3 januari 2022

In dit nieuwsbericht vindt u informatie over:

  • De vogelgriepsituatie in Europa
  • De data van intrekking beperkingsgebied Ysselsteyn

Vogelgriepsituatie in Europa

De vogelgriepsituatie in Europa blijft zeer onrustig. De laatste dagen zijn nog enkele uitbraken van HPAI vastgesteld.

  • In België is op 28-12-21 bij een groot leghennenbedrijf in Veurne (West-Vlaanderen) vogelgriep vastgesteld.
  • In Duitsland is op 26-12-21 vogelgriep vastgesteld bij een kalkoenbedrijf in de Gemeente Goldenstedt (Landkreis Vechta) en op 22-11-21 bij een kleinschalige houderij (100 leghennen) in de Gemeente Butjadingen (Landkreis Wesermarsch).
  • Eerder meldden we dat in het Verenigd Koninkrijk veel vogelgriepuitbraken waren vastgesteld. Inmiddels zijn er 57 uitbraken gemeld. De laatste meldingen waren op 28 december 2021 in Norfolk en Lincolnshire.
  • Bij de OIE zijn vogelgriep uitbraken gemeld in Portugal (commerciële houderij) en in Slovenië (back yard).

Datum intrekking beperkingsgebied (10 km gebied) Ysselsteyn

  • Het beschermingsgebied rond Ysselsteyn (3 km-gebied) wordt ingetrokken met ingang van 11-01-22 om 00.00 uur. Vanaf deze datum gelden de maatregelen van het 10 km gebied.
  • Het beperkingsgebied Ysselsteyn (10 km-gebied) wordt ingetrokken met ingang van 21-01-22 om 00.00 uur.

Ten algemene: een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een beschermingsgebied (3 km) wordt eerder (na 21 dagen) opgeheven. De aanvullende maatregelen uit het 3 km gebied komen dan te vervallen, maar de maatregelen uit het 10 km gebied blijven wel van kracht.