Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Terugkijken webinar ‘Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips’

7 december 2020

Royal GD heeft in samenwerking met AVINED een webinar georganiseerd voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders over vogelgriep en een goede bedrijfshygiëne. In dit nieuwsbericht meer over het terugkijken van deze webinar én het intrekken van 10 kilometerzones waar eerder hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld.

Door een goede biosecurity en bedrijfshygiëne kunnen pluimveehouders de kans op een AI-besmetting verkleinen. De belangrijkste boodschap uit de webinar is dan ook: blijf kritisch op biosecurity. Benieuwd naar tips of naar meer informatie over de vogelgriepsituatie in Nederland? Kijk dan de webinar terug via de website van GD.

Data intrekking 10 kilometerzones

De 10 km-zones rond vogelgriepuitbraken bestaan uit een beschermingsgebied van 3 km (B) en een toezichtsgebied van 10 km (T). Het volledige BT-gebied wordt in principe ingetrokken 30 dagen na reiniging en ontsmetting door de NVWA op het betreffende pluimveebedrijf. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuwe geval van HPAI wordt aangetroffen.

De 10 km zone in Altforst, voor zover deze geen overlap heeft met de 10 km zone Puiflijk, is inmiddels ingetrokken. De andere gebieden worden op de volgende data ingetrokken:

  • Puiflijk: 8 december
  • Lutjegast: 12 december
  • Terwolde: 14 december
  • Witmarsum: 23 december
  • Hekendorp: 25 december
  • Mijdrecht: nog niet bekend

De regelgeving stelt dat een B-gebied (3 km) na 21 dagen kan worden ingetrokken, waardoor er alleen een T-gebied (10 km) overblijft. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wél. Het ministerie van LNV zal, waar nodig, de B-gebieden (3 km) opheffen na 21 dagen na reiniging en ontsmetting. Zo is het B-gebied (3 km) van Puiflijk al ingetrokken, maar het T-gebied (10 km) nog niet. Dit gebied is nog van kracht tot 8 december.