Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Update vogelgriep: risico-inschatting introductie vogelgriep

5 oktober 2020

Eerder heeft AVINED u bericht dat in Rusland en Kazachstan op dit moment veel uitbraken zijn van hoog pathogene vogelgriep H5N8. Zowel de Europese organisaties EFSA en CEDC als de Nederlandse WBVR[1] hebben onlangs een rapport over de vogelgriepsituatie uitgebracht.

De EFSA en ECDC adviseren de Europese landen om goed te blijven monitoren op HPAI en extra aandacht te geven aan de biosecurity op de pluimveebedrijven in verband met de situatie in Rusland.

De WBVR stelt in haar risico-analyse dat de HPAI-uitbraken in Rusland en Kazachstan niet direct grenzen aan de broedgebieden van wilde trekvogels in Siberië. Ook werd er in de broedgebieden voorafgaand aan de start van de najaarstrek geen HPAI virus gedetecteerd en zijn er geen aanwijzingen voor (massale) vogelsterfte. Op basis hiervan schat de WBVR het risico van introductie van HPAI in op laag (5 tot 15%).

AVINED concludeert dat – hoewel het risico van introductie van vogelgriep op dit moment niet hoog wordt ingeschat – het belangrijk is om alert te blijven op de biosecurity op uw bedrijf. De vogelgriepsituatie kan natuurlijk ook snel veranderen.

[1] WBVR = Wageningen Bioveterinary Research, EFSA = Euopean Food Safety Authority, ECDC = European Centre for Disease Prevention and Control