Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld bij een hobby pluimveelocatie in Mijdrecht (28 november)

28 november 2020

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dat in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen Voorst, provincie Utrecht) bij een hobbylocatie met diverse vogels vogelgriep (H5) is vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn de vogels op de locatie geruimd. En omdat het om ongeveer 300 vogels gaat, zijn voor het gebied rond de locatie vervoersbeperkingen ingesteld. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Mijdrecht liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf.

Vervoersbeperkingen

Het ministerie van LNV heeft per direct maatregelen getroffen in een zone van 10 kilometer rond de locatie in Mijdrecht. De maatregelen betreffen onder meer een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Schiphol valt buiten het gebied met vervoersverboden. Ook de snelwegen naar Schiphol zijn uitgezonderd.

Lees hier meer over op de website van LNV.

Oproep: zorg voor een goede bioveiligheid

De vogelgriepsituatie in Nederland is zeer zorgwekkend met zes uitbraken op commerciële pluimveebedrijven, twee uitbraken bij hobbydierhouders en veel besmette vogels op diverse plekken in het land. AVINED doet een dringende oproep aan de pluimveesector om alert te zijn op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf. Wees ook alert op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Klik hier voor het meldpunt van de NVWA.

Meer informatie

Meer informatie over de maatregelen vindt u op de website van het ministerie van LNV. Heeft u vragen over de aanvoer- of afvoer op uw pluimveebedrijf binnen één van de 10 kilometergebieden? Neem dan contact op met AVINED (info@avined.nl). Dit geldt uiteraard ook voor aanvullende vragen of opmerkingen.