Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld in Ravels (Weelde) (België): deel van beperkingszone ligt in Nederland (8 december)

9 december 2021

In Ravels (Weelde) (België, provincie Antwerpen) is op 8 december bij een vermeerderingsbedrijf met 38.000 kippen HPAI geconstateerd. Het bedrijf ligt op minder dan 10 km afstand van de grens van Nederland. Daarom ligt een deel van de beperkingszone (10 km-gebied) in Nederland. Het ministerie van LNV heeft voor dit deel van de zone een regeling gepubliceerd.

In het Nederlandse deel van de beperkingszone liggen 6 vleeskuikenbedrijven en 2 legpluimveebedrijven. Er liggen geen Nederlandse pluimveebedrijven in het 3 km-gebied rond het Belgische bedrijf. Met de regeling heeft LNV een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in het Nederlandse deel van de beperkingszone. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Tweede uitbraak in België

In België is vandaag nog en tweede uitbraak van HPAI vastgesteld. Het betreft een vleeskuikenbedrijf met 26.000 dieren in de gemeente Alveringem (provincie West-Vlaanderen).

Blijf alert

De vogelgriepsituatie blijft verontrustend. AVINED roept iedereen op alert te zijn, strenge bioveiligheidsmaatregelen op het bedrijf te treffen en contacten met erfbetreders te beperken. Zorg ervoor dat in ieder geval bij ieder contact de hygiëneprotocollen goed gevolgd worden.