Nieuws

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Ophokplicht volledig ingetrokken (24 april 2024)

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten de ophokplicht voor pluimvee per direct in te trekken voor de Gelderse vallei en de Limburgse Peel.

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Aanpak bedrijven met structureel hoog antibioticagebruik vleeskuikens

6 april 2020

Bij vleeskuikens fluctueert het antibioticagebruik bij de bedrijven. Er zijn weinig bedrijven die gedurende langere tijd een hoog antibioticagebruik hebben. De pluimveesector vindt het wel belangrijk dat juist deze bedrijven stappen zetten om het antibioticagebruik te verlagen. Daarom is in IKB Kip een aanpak verplicht met een externe begeleider voor een vleeskuikenbedrijf dat drie antibioticabeoordelingen achter elkaar in de rode categorie (hoog gebruik) terecht komt.

Beoordeling door IKB Kip

De Certificerende Instanties van IKB Kip beoordelen elk half jaar het gebruik van antibiotica op de bedrijven. Bedrijven worden ingedeeld in categorieën: rood (actiegebied), oranje (signaleringsgebied) en groen (streefgebied). Meer informatie over deze beoordeling en de bijbehorende actie vindt u hier.

Externe begeleider bij drie beoordelingen in het rood

Aan IKB KIP deelnemende vleeskuikenbedrijven die drie keer achtereen een beoordeling krijgen in het actiegebied (rood), moeten een door AVINED aangewezen externe begeleider in de arm nemen1. AVINED heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) hiervoor aangewezen. De kosten voor de externe begeleiding zijn voor de pluimveehouder en bedragen tussen de € 1.100,- en € 1.650,-. Als alternatief kan gekozen worden voor begeleiding online (gesprekken via digitaal vergaderen). De kosten bedragen dan €630,- exclusief BTW.

Doel en aanpak

De externe begeleiding wordt door de Gezondheidsdienst voor Dieren verzorgd. De externe begeleider heeft als doel afspraken te maken met het bedrijf om tot een reductie in het gebruik van antibiotica te komen in samenwerking met de dierenarts, de voervertegenwoordiger en de vertegenwoordiger van de leverancier van de kuikens. De extern begeleider:

  • Vraagt informatie op bij het bedrijf en analyseert de informatie.
  • Zorgt ervoor dat de pluimveehouder een bijeenkomst regelt met zijn bedrijfsadviseurs.
  • Begeleidt de bijeenkomst die moet leiden tot een plan om tot antibioticareductie te komen.
  • Legt de afspraken vast en regelt een vervolgbezoek om de voortgang te bespreken.
  • Maakt een eindverslag van de acties en de uitvoering daarvan.

Aanmelding

U kunt zich voor de externe begeleiding melden bij de GD, afdeling pluimveeplanning via het algemene nummer van de GD: 0900-1770, kies optie 4, pluimvee. Daar wordt u verder geholpen.

1 Voorschrift IKB KIP: AB09: Indien bedrijf 3 achtereenvolgende periodes (benchmarkrapporten over eerste of tweede helft van een kalenderjaar) in actiegebied zit: deelnemer heeft binnen vier weken na melding door CI vervolgactie ondernomen, te weten het inplannen van een afspraak met extern begeleider (de afspraak hoeft niet binnen 4 weken plaats te vinden).