Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Brandveiligheid IKB Kip

11 oktober 2019

Graag garandeert u de veiligheid van uzelf, uw medewerkers en de dieren op uw bedrijf. Vanuit IKB denken wij met u mee, door veiligheidseisen op te nemen in de IKB schema’s. De brandveiligheid op uw bedrijf is daarin voor ons een actueel thema. Daarom is voorschrift B10 in IKB Kip opgenomen. Voorschrift B10 (IKB Kip 1.2 Pluimveebedrijven) vraagt u de elektrische installaties in uw stallen te laten controleren. Kortsluiting in, of zelfontbranding van elektrische installaties zijn namelijk de meest voorkomende oorzaken van stalbranden.

Wat betekent voorschrift B10 concreet voor u?

  • Bestaande stallen laat u vóór 1 januari 2020 keuren volgens NEN 3410.
    Tot 1 januari 2020 mag dit ook nog de Agro Elektra Inspectie zijn. Een herkeuring van deze elektrische installaties dient elke vijf jaar herhaald te worden.
  • Nieuwe stallen laat u keuren volgens NEN1010.
    Bij ingebruikname van een stal opgeleverd na 1 januari 2020, dient u de aanleg van de elektrische installaties te laten controleren.

Door sommige verzekeraars wordt de NTA8820 keuring gevraagd als elektrakeuring op uw bedrijf. Deze keuring mag u ook laten doen voor IKB Kip.  Deze keuring wordt volgend jaar officieel opgenomen in de regeling.

Wat kunt u verder doen?

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van maatregelen om het risico op een stalbrand te verkleinen. Zo zijn naast elektrische installaties, ook brandgevaarlijke werkzaamheden en oververhitting van apparatuur belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een stalbrand.

U kunt de checklist stalbranden invullen. Zo kan u nagaan wat de grootste risico’s voor uw bedrijf zijn en hoe u deze risico’s kunt verkleinen.

Vanuit het Actieplan Stalbranden, kunt u door LTO met een studiegroep of afdeling een informatiebijeenkomst aanvragen over brandveiligheid. Bekijk hiervoor de pagina brandveiligheid van ZLTO.