Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

De ZZP’er werkt veilig en gezond met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

31 maart 2020

Een RI&E is een wettelijke verplichting. IKB PSB kiest ervoor om dit ook te verplichten voor bedrijven zonder personeel (ZZP’ers). Ook voor die bedrijven is het essentieel om risico’s in beeld te brengen.
Wist u dat:
  • een zzp’er wordt gezien als werkgever wanneer hij/zij mensen in dienst neemt en/of gebruik maakt van stagiaires en/of uitzendkrachten. Dan bent u  geen zelfstandige zonder personeel meer maar een zelfstandige met personeel;
  • als een zzp’er een andere zzp-er inhuurt en gezag uitoefent over de werkzaamheden van deze ingehuurde zzp’er, dan kan deze ingehuurde zzp’er, juridisch, bij u in loondienst aangemerkt worden.

Dit betekent dus dat u in deze gevallen wettelijk verplicht bent om in het bezit te zijn van een RI&E.

Ook als de bovengenoemde situatie zich niet voordoet, heeft een RI&E meerwaarde. Naast dat u hiermee de veiligheidsrisico’s binnen uw bedrijf in beeld krijgt, helpt het u te voldoen aan de andere verplichtingen die zijn opgenomen in de Arbowet en het Arbobesluit die wel voor u van toepassing zijn.
Het opstellen van een RI&E is niet moeilijk en bestaat uit de onderstaande stappen:

 

Stap 1:
Inventarisatie: Welke risico’s spelen in er in het bedrijf/de organisatie?
Resultaat: een lijst met alle risico’s in het bedrijf.

 

Stap 2:
Evaluatie: Hoe groot is het risico?
Resultaat: de risico’s staan in volgorde van belangrijkheid.

 

Stap 3:
Plan van aanpak: Welke maatregelen?
Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer welke maatregel gaat treffen om de risico’s te verminderen.

 

Stap 4:
Toetsen van de RI&E: Door een arbodienst of arbodeskundige. (deze stap is niet verplicht voor bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een erkend Branche RI&E instrument)
Resultaat: Een goedgekeurde RI&E, die voldoet aan de wettelijke eisen.

 

Stap 5:
Aan de slag: uitvoeren en evalueren van het Plan van Aanpak
Resultaat: de maatregelen zijn ingevoerd.

 

We hebben verschillende handige websites voor u op een rij gezet: