Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Niet IKB PSB erkend reinigingsbedrijf actief

10 juni 2022

Controleer altijd het IKB PSB-register

IKB wil deelnemers waarschuwen voor een reinigingsbedrijf uit de omgeving Emmen, dat zich onterecht voordoet als IKB PSB erkend bedrijf.  Dit bedrijf maakt onder meer onterecht gebruik van het IKB PSB keurmerk. Wij hebben al acties ondernomen richting dit bedrijf.

Wij adviseren u om altijd de registers te raadplegen, voordat u een extern bedrijf inschakelt! Een overzicht van alle IKB PSB erkende bedrijven kunt u hier vinden.

Let op bij de volgende situaties:

  • Geeft een pluimveeservicebedrijf aan bezig zijn met certificering voor bijvoorbeeld de activiteit reinigen, maar kunt u het bedrijf niet vinden op het IKB PSB register? Dan is het inzetten van dit bedrijf in strijd met IKB PSB. Het bedrijf voldoet niet aantoonbaar aan de kwaliteitseisen van IKB PSB en u loopt het risico op een afwijking tijdens de IKB-controle.
  • Laat het bedrijf certificaten uit het verleden zien, bijvoorbeeld op de website, maar staat het niet op het IKB PSB-register? Dan is het inzetten van dit bedrijf in strijd met IKB. Het is mogelijk dat het bedrijf in het verleden IKB PSB geaccepteerd is geweest, maar de erkenning heeft verloren.
  • Zet het bedrijf het IKB PSB keurmerk op zijn website, controleer dan altijd ook het IKB PSB register.

Tot slot
Mocht u twijfelen over het inzetten van een bedrijf, neemt u dan gerust contact op met IKB Kip via info@ikbkip.nl. Als u zaken opvallen, bijvoorbeeld van onjuist of afwijkend handelen, dan kunt u dit (anoniem) melden via het Meldpunt IKB.