Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Internetconsultatie handelsnormen

12 maart 2021

De Europese Commissie heeft tussen 19 januari en 16 februari een internetconsultatie gehouden voor de herziening van de Europese handelsnormen. Op verzoek van de belangenbehartigers in de pluimveeketen heeft AVINED vanuit de Nederlandse pluimveesector een reactie ingediend.

AVINED onderschrijft het belang van deze handelsnormen voor een level playing field in de Europese pluimveesector. De handelsnormen zijn echter afgelopen jaren amper aangepast, terwijl er in de pluimveesector veel nieuwe ontwikkelingen zijn geweest.

Eieren en eiproducten

Met betrekking tot eieren en eiproducten, zijn de volgende suggesties ingediend:

  • Maak codering van eieren op het legbedrijf verplicht voor heel Europa om de handel in ongestempelde eieren te voorkomen.
  • Houd alleen nog een THT datum aan en verleng mogelijk de houdbaarheidsperiode (nu 28 dagen).
  • Heroverweeg de 16 weken termijn voor de afwaardering van eieren, in het geval van de ophokplicht.
  • Maak zonnepanelen in de uitloop mogelijk.
  • Definieer ei producten, zodat deze duidelijk gelinkt zijn aan kippeneieren.

Vleesproducten

Met betrekking tot vleesproducten, zijn de volgende suggesties ingediend:

  • Pas de bepalingen over watergehalte in producten aan om aan te sluiten bij de huidige marktsituatie.
  • Maak het labelen van houderijvormen voor vleeskuikens mogelijk.
  • Harmoniseer labels voor pluimveevlees op gebieden als ijking, definitie van vleesproducten, opslag/temperatuur en gewichtsklasse.

Alle reacties op de handelsnormen vind u hier.