Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Internetconsultatie handelsnormen

12 maart 2021

De Europese Commissie heeft tussen 19 januari en 16 februari een internetconsultatie gehouden voor de herziening van de Europese handelsnormen. Op verzoek van de belangenbehartigers in de pluimveeketen heeft AVINED vanuit de Nederlandse pluimveesector een reactie ingediend.

AVINED onderschrijft het belang van deze handelsnormen voor een level playing field in de Europese pluimveesector. De handelsnormen zijn echter afgelopen jaren amper aangepast, terwijl er in de pluimveesector veel nieuwe ontwikkelingen zijn geweest.

Eieren en eiproducten

Met betrekking tot eieren en eiproducten, zijn de volgende suggesties ingediend:

  • Maak codering van eieren op het legbedrijf verplicht voor heel Europa om de handel in ongestempelde eieren te voorkomen.
  • Houd alleen nog een THT datum aan en verleng mogelijk de houdbaarheidsperiode (nu 28 dagen).
  • Heroverweeg de 16 weken termijn voor de afwaardering van eieren, in het geval van de ophokplicht.
  • Maak zonnepanelen in de uitloop mogelijk.
  • Definieer ei producten, zodat deze duidelijk gelinkt zijn aan kippeneieren.

Vleesproducten

Met betrekking tot vleesproducten, zijn de volgende suggesties ingediend:

  • Pas de bepalingen over watergehalte in producten aan om aan te sluiten bij de huidige marktsituatie.
  • Maak het labelen van houderijvormen voor vleeskuikens mogelijk.
  • Harmoniseer labels voor pluimveevlees op gebieden als ijking, definitie van vleesproducten, opslag/temperatuur en gewichtsklasse.

Alle reacties op de handelsnormen vind u hier.