Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Laser effectief bij het weren van wilde (water)vogels

12 maart 2021

Wilde watervogels vormen een mogelijke besmettingsbron voor vogelgriep. Het bezoek van deze vogels aan de omgeving van een pluimveebedrijf kan vrijwel volledig worden voorkomen door gebruik van een laser. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Het onderzoek is onderdeel van het OneHealth4Food-project Fight Flu en opgenomen in de Roadmap Vogelgriep. Het is gefinancierd door de pluimveesector (AVINED) en het Ministerie van LNV.

Met gebruik van de laser werd bezoek van wilde eenden aan de uitloop vrijwel volledig voorkomen (99.7%). Daarnaast werd het bezoek van andere wilde vogels aan de uitloop tussen zonsopkomst en 10:00 uur ’s ochtends zeer sterk (> 96%) beperkt door het gebruik van de laser. “Zonder gebruik van de laser waren er overdag grote hoeveelheden ganzen aanwezig in de omliggende weilanden. Met de laser werden de omliggende weilanden overdag ‘schoon geveegd’, en waren er geen ganzen meer aanwezig in het beschenen gebied. De pluimveehouder gaf daarbij aan dat de vraatschade door ganzen in de weilanden verwaarloosbaar was geworden”, aldus Armin Elbers (werkzaam als epidemioloog bij WBVR, en projectleider van het onderzoek).

Nederlandse wetgeving rondom het gebruik van lasers

In de Wet Natuurbescherming staan een aantal verboden opgenomen zoals ook het verbod om vogels van de Vogelrichtlijn opzettelijk te storen. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten kunnen een ontheffing verlenen op verboden zoals bedoeld in de Wet Natuurbescherming ten aanzien van vogels van daarbij aangewezen soorten. Om vogels te mogen verjagen, bijvoorbeeld met een laser, is dus een ontheffing van de provincie nodig. In de Regeling Natuurbescherming staan ook een aantal vrijstellingen aan grondgebruikers voor de bestrijding van soorten die in het gehele land schade veroorzaken.

De Bird Control Group van oprichter Steinar Henskes heeft de laser in deze proef geleverd. Hij vult aan: “Dit onderzoek geeft interessante inzichten voor nieuw gebruik van onze AVIX Autonomic lasersystemen. Bedrijven die interesse hebben in het inzetten van de lasers, adviseer ik om de PreventieKits van BIJ12 te raadplegen. BIJ12 is de uitvoeringsinstantie voor preventie van faunaschade namens de provincies.”

Meer over onderzoek via WBVR