Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Plaagdierbeheersing vanaf 1 januari 2023

2 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaan een aantal zaken veranderen rondom plaagdierbeheersing. Vanaf deze datum gelden strengere wettelijke eisen bij inzet van chemische middelen (rodenticiden) voor de bestrijding van ratten en muizen, binnen en buiten gebouwen. Het gaat hierbij om de IPM-werkwijze (Integrated Pest Management, ofwel geïntegreerd plaagdiermanagement). Vanaf deze datum mogen nagenoeg alle chemische middelen tegen ratten en muizen (rodenticiden) alleen nog worden toegepast door IPM-Knaagdierbeheersing gecertificeerde bedrijven en aanvullend geschoolde personen (IPM-KBA licentie). Dit betekent dat het vanaf 1 januari 2023 strafbaar is om zelf, zonder bedrijfscertificering en licentie, rodenticiden toe te passen. Wilt u dus zelf rodenticiden toe blijven passen? Meld u dan nu aan bij een opleider. De certificerende instanties en opleiders hebben een begrensde capaciteit.

Professioneel plaagdierbeheersingsbedrijf inschakelen
Wilt u de plaagdierbestrijding liever uitbesteden? Dat blijft binnen IKB Kip mogelijk. Zorg hierbij dat u altijd een IKB PSB – Plaagdierenbeheersing gecertificeerd bedrijf inschakelt. Deze bedrijven beschikken over de juiste (IPM)certificering en hebben ervaring met de bestrijding op pluimveebedrijven.

Overzicht gecertificeerde bedrijven
Meer informatie IPM 2023