Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella aangetoond! Wat nu?

28 juni 2016

Stichting AVINED heeft op haar website teksten en stroomschema’s gepubliceerd over het onderzoek op Salmonella in de pluimveesector. Er is gestart met informatie voor legeindbedrijven. Informatie voor de andere schakels volgt. Als legpluimveehouder kunt u nu online antwoord vinden op vragen als:

• Welke wijzigingen in Salmonella regelgeving hebben plaatsgevonden t.o.v. de PPE-tijd?

• Wanneer moet ik welke monsters nemen, en in welke gevallen mag ik dat niet zelf doen?

• Welke stappen moet ik volgen als er Salmonella is aangetoond?

Voor een snel overzicht kunt u de stroomschema’s raadplegen. Meer gedetailleerde informatie kunt u vinden in de bijbehorende PDF bestanden. U kunt op de onderstreepte woorden in het stroomschema klikken, waardoor u direct meer informatie krijgt over het betreffende onderwerp.

Klik hier om direct op de Salmonella pagina voor de legsector terecht te komen.

Salmonella uitslagen op Mijn AVINED

Heeft u ook al op ‘Mijn AVINED’ (www.avined.nl) gekeken naar uw Salmonella uitslagen? U kunt inloggen met uw huidige inlognaam en wachtwoord van KIP .

Let op: de controle op de aanwezigheid van alle Salmonella uitslagen in de database wordt aangescherpt bij de IKB controle en ook de overheid voert hierop controles uit. U bent zelf verantwoordelijk dat alle uitslagen aanwezig zijn in ‘Mijn AVINED’. Mochten er uitslagen nog niet zijn ingelezen, of is de informatie van de uitslag niet juist? Neem dan contact op met uw laboratorium.