Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella stroomschema’s voor opfok legbedrijven

7 mei 2020

Er zijn twee stroomschema’s ontwikkeld voor opfok legbedrijven. Deze stroomschema’s zijn er om het voor u inzichtelijker te maken welke monsters u wanneer neemt (wettelijk- en IKB Ei verplicht) en wat u doet als er Salmonella is aangetoond. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen rondom Salmonella.

Naast de bestaande Salmonella pagina’s binnen de AVINED-website voor vleeskuiken- en legeindbedrijven, is er een nieuwe pagina voor opfok legbedrijven toegevoegd. Op deze pagina vindt u alle informatie met betrekking tot Salmonella voor opfok legbedrijven en antwoord op vragen als:

  • Wanneer neem ik welk monster, en in welke gevallen mag ik dat niet zelf doen?
  • Wat zijn belangrijke aandachtspunten rondom de monsternames?
  • Welke stappen volgen er als er Salmonella is aangetoond en welke keuzes heb ik hierin als pluimveehouder?
  • Welke informatie heeft mijn laboratorium nodig? Gebruik hiervoor het inzendformulier.
  • Wat wordt er bedoeld met een officieel onderzoek en wie komt hiervoor langs op mijn bedrijf?