Nieuws

Intrekkingsdata diverse beperkingsgebieden (11 december 2025)

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden ingetrokken na 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden.

Vogelgriep in Uitwijk (10 december 2025)

In Uitwijk (gemeente Altena, provincie Noord-Brabant) is vogelgriep vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 80.000 dieren op de locatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Ermelo (8 december 2025)

Afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Ermelo is weer mogelijk onder de onderstaande voorwaarden.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella stroomschema’s voor opfok legbedrijven

7 mei 2020

Er zijn twee stroomschema’s ontwikkeld voor opfok legbedrijven. Deze stroomschema’s zijn er om het voor u inzichtelijker te maken welke monsters u wanneer neemt (wettelijk- en IKB Ei verplicht) en wat u doet als er Salmonella is aangetoond. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen rondom Salmonella.

Naast de bestaande Salmonella pagina’s binnen de AVINED-website voor vleeskuiken- en legeindbedrijven, is er een nieuwe pagina voor opfok legbedrijven toegevoegd. Op deze pagina vindt u alle informatie met betrekking tot Salmonella voor opfok legbedrijven en antwoord op vragen als:

  • Wanneer neem ik welk monster, en in welke gevallen mag ik dat niet zelf doen?
  • Wat zijn belangrijke aandachtspunten rondom de monsternames?
  • Welke stappen volgen er als er Salmonella is aangetoond en welke keuzes heb ik hierin als pluimveehouder?
  • Welke informatie heeft mijn laboratorium nodig? Gebruik hiervoor het inzendformulier.
  • Wat wordt er bedoeld met een officieel onderzoek en wie komt hiervoor langs op mijn bedrijf?