Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Specifieke Salmonella serotypes automatisch gemeld bij de NVWA

18 december 2020

Uw laboratorium, waar u als pluimveehouder uw Salmonella monsters naar toe stuurt, leest de Salmonella-uitslagen van uw bedrijf in via de Salmonella databank. Zo voldoet u aan de registratieverplichting van Salmonella-uitslagen op uw bedrijf. U blijft hiervoor wel eindverantwoordelijk en kunt de registratie controleren in Mijn AVINED. Specifieke serotypes moet u melden bij de NVWA (meldplicht).

Om aan de wettelijke meldplicht te voldoen wordt vanaf 5 januari 2021 automatisch een melding gestuurd naar de NVWA als er Salmonella is aangetoond die meldingsplichtig is. U hoeft deze uitslag dus niet meer zelf door te geven.

Welke uitslagen worden automatisch gemeld bij de NVWA?

  • Positieve Salmonella uitslagen (ongeacht type monster) bij pluimveebedrijven van de volgende specifieke Salmonella serotypes: Enteritidis (S.E.), Typhimurium (S.T.), Hadar (S.H.), Infantis (S.I.), Java (S.J.) en Virchow (S.V.)
    • Deze worden de volgende werkdag voor 10:00 uur in de Salmonella databank gemeld.
  • De aanpassingen van de automatische melding aan de NVWA heeft geen gevolgen voor de acties die bij de beheersing en bestrijding worden genomen.