Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Start centrale registratie antibioticaleveringen in de eendensector

3 juni 2021

Vanaf 1 juli gaan dierenartsen de antibioticaleveringen in de eendensector registreren in de antibioticadatabase van de pluimveesector. Het aantal eendenbedrijven is klein en naar verwachting is het gebruik van antibiotica in de eendensector beperkt. Voor de eendensector is de registratie een kans om aan te tonen dat het gebruik van antibiotica in de sector laag en verantwoord is. Bovendien vindt de pluimveesector het belangrijk dat alle pluimveesectoren inzicht geven in het gebruik van antibiotica. Momenteel is de eendensector de enige pluimveesector, waar deze registratie nog niet plaatsvindt.

2021 als pilotjaar

Het jaar 2021 is een pilotjaar. Na 2021 zullen de antibioticagegevens jaarlijks anoniem gedeeld worden met de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit, zoals ook gebeurt in de andere (pluim)veehouderijsectoren. In 2021 wordt bekeken hoe de antibioticaregistratie goed geborgd kan worden. AVINED zal in 2022 voor eendenhouders individuele antibioticarapporten opstellen.

Antibiotica aanpak

De pluimveesector heeft sinds 2009 een aanpak om het gebruik van antibiotica terug te dringen. Het doel hiervan is om antibioticaresistentie bij pluimvee te verminderen en zo het risico van de overdracht van resistente bacteriën naar de mens te verminderen. De aanpak is succesvol. Het gebruik van antibiotica én de antibioticaresistentie in de pluimveesector neemt fors af. De registratie van antibioticaleveringen wordt gebruikt voor het benchmarken van bedrijven, voor nadere analyses, maar ook om verantwoording over het antibioticagebruik af te leggen aan overheid en maatschappij.

Antibiotica aanpak pluimveesector

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AVINED via 088 – 9984340 of info@avined.nl.