Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Update vogelgriep Weert (25 mei)

25 mei 2021

Het ministerie van LNV heeft op 21 mei in Weert (provincie Limburg) bij een kalkoenbedrijf vogelgriep (H5) is vastgesteld. De stand van zaken rond de vogelgriep uitbraak in Weert is als volgt.

Screening 3 km gebied

De screening in het 3 km gebied rond de uitbraak van vogelgriep H5N8 in Weert is goed verlopen. Alle bedrijven zijn negatief getest.

Vervoersverboden

Het ministerie van LNV heeft het gebruikelijke 3 km- en 10 km-gebied ingesteld. In dit gebied gelden beperkende maatregelen waaronder vervoersverboden voor pluimvee. Voor bepaald vervoer van pluimvee en eieren vanaf bedrijven in of naar het gebied zijn versoepelingen op dit verbod mogelijk.

Corridors

Het ministerie heeft een corridor ingesteld voor een slachterij in Hunsel die in het 10 km-gebied ligt. Dit betekent dat vleeskuikens van buiten het 10 km-gebied in deze slachterij kan worden geslacht. Het ministerie bekijkt op dit moment de mogelijkheden voor corridors voor enkele eierverwerkende bedrijven in het 10 km gebied, zodat eieren van buiten het 10 km gebied verwerkt kunnen blijven worden. Zodra hier meer over bekend is, wordt u geïnformeerd.

Aanwijzing slachterijen

Er liggen veel vleeskuikenbedrijven en een enkel eendenbedrijf in het gebied. De NVWA heeft slachterijen aangewezen voor het slachten van vleeskuikens en eenden vanuit het 10 km-gebied. Voor het vervoer en het slachten van de dieren wordt gewerkt met ontheffingen. De procedure voor het verkrijgen van een ontheffing vindt u hier.

Vervoer van eieren naar buiten het 10 km-gebied

Eieren mogen alleen vanuit het 10 km-gebied worden vervoerd naar een aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker en via een aangewezen overslaglocatie. Deze overslaglocatie moet eerst goedgekeurd worden. Daar wordt hard aan gewerkt. Verwacht wordt dat de locatie en aangewezen locatie, pakstations en eierverwerkers vandaag bekend worden. U wordt daarover geïnformeerd.

Procedures vervoer 10-kilometerzones