Nieuws

Bezoekverbod blijft van kracht (30 juni 2022)

In dit nieuwsbericht meer informatie over het bezoekverbod en de gedeeltelijke opheffing ophokplicht.

Ophokplicht vogelgriep ingetrokken in zeven regio’s (28 juni 2022)

Het ministerie van LNV heeft de ophokplicht in enkele regio's met ingang van heden ingetrokken en intrekkingsdata beperkingsgebieden.

Vogelgriep vastgesteld op legbedrijf in Biddinghuizen (17 juni 2022)

Het ministerie van LNV meldt dat in Biddinghuizen (provincie Flevoland) op een biologisch leghennenbedrijf vogelgriep is vastgesteld.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Procedures vervoer pluimvee of producten binnen 10-kilometerzones

Bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf wordt er een (beschermings- of) bewakingsgebied ingesteld. Binnen een gebied geldt een vervoersverbod van o.a. het vervoer van pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel, e.d. Hieronder vindt u een overzicht van de procedures die gevolgd moeten worden om toch pluimvee of producten van pluimvee het gebied uit te kunnen vervoeren. Het is echter een dynamisch overzicht, dat regelmatig wordt bijgewerkt met de actuele informatie. De procedures en ontheffingen m.b.t. broedeieren, opfok dieren e.d. vindt u onderaan deze pagina.

Biddinghuizen

 • Slachterij aangewezen (Klik hier voor de procedure)
 • Pakstation en eierverwerker aangewezen -> klik hier
 • Voorlopige intrekkingsdatum: 19 juli 2022

Hierden IV, V en VI

 • Slachterij aangewezen (Klik hier voor de procedure)
 • Pakstation en eierverwerker aangewezen -> klik hier
 • Voorlopige intrekkingsdatum: 10 juli 2022

Tzum

 • Slachterij aangewezen (Klik hier voor de procedure)
 • Geen pakstation en eierverwerker aangewezen
 • Voorlopige intrekkingsdatum: 18 juli 2022

Procedures en ontheffingen

 • Verplaatsingen opfok(groot) ouderdieren of opfokleghennen: mogelijk via NVWA-ontheffing twee weken na de laatste uitbraak in het gebied. Advies: start tijdig met aanvragen. Klik hier voor de procedure.
 • Afvoer broedeieren naar broederij: mogelijk via NVWA-ontheffing twee weken na de laatste uitbraak in het gebied. Advies: start tijdig met aanvragen. Afvoer van eieren kan via aangewezen eierverwerker en tussenstation. Klik hier voor de procedure.
 • Aanvoer van dieren: in principe wordt het gebied opgeheven na 30 dagen vanaf de dag dat de laatste besmetting in het gebied is vastgesteld / regeling is ingesteld.

Overige informatie

 • In principe wordt een (beschermings) of bewakingsgebied (= beperkingsgebied) weer vrijgegeven na 30 dagen vanaf de dag dat de besmetting is vastgesteld / regeling is ingesteld. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuwe geval van HPAI wordt aangetroffen. De regelgeving stelt dat een beschermingsgebied (3 km) na 21 dagen kan worden ingetrokken, waardoor er alleen een bewakingsgebied (10 km) overblijft. Een verschil is dat in een beschermingsgebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een bewakingsgebied wél. Een ander verschil dat verdwijnt, is dat vlees van een koppel uit een 3km gebied een alternatief merk moet dragen en niet de landsgrenzen mag verlaten zonder verhitting. Het ministerie van LNV zal, waar nodig, de beschermingsgebieden (3 km) opheffen na 21 dagen na reiniging en ontsmetting.
 • Hygiëneprotocollen: website van de NVWA
 • Beschermings- en bewakingsgebieden: website van RVO

Hoewel bovenstaande overzicht ‘procedures vervoer pluimvee of producten’ met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en kunnen gebruikers geen aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.