Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint Annaparochie (7 december)

7 december 2020

In Sint Annaparochie (Friesland) is bij een bedrijf met vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd door de NVWA. In totaal gaat het om circa 21.000 kippen.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint Annaparochie liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 13 andere pluimveebedrijven. De minister heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint Annaparochie. Dit vervoersverbod heeft betrekking op vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Klik hier voor de regeling Sint Annaparochie.

Data intrekking BT-gebieden

Het BT-gebied (10 km zones) in Altforst, voor zover deze geen overlap heeft met de 10 km zone Puiflijk, is inmiddels ingetrokken. De zone van Puiflijk wordt 8 december (0:00 uur) ingetrokken (regeling). Voor de andere gebieden, gelden in principe de volgende data:

  • Lutjegast: 12 december
  • Terwolde: 14 december
  • Witmarsum: 23 december
  • Hekendorp: 25 december
  • Mijdrecht, Maasland en Sint Annaparochie: nog niet bekend

De regelgeving stelt dat een B-gebied (3 km) na 21 dagen kan worden ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 km) over. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wél. Het ministerie van LNV zal, waar nodig, de B-gebieden (3 km) opheffen na 21 dagen na reiniging en ontsmetting. Zo zijn de B-gebieden (3 km) van Puiflijk en Terwolde al ingetrokken, maar de T-gebieden (10 km) nog niet. Dit gebied is nog van kracht tot 8 december (Puiflijk) en 14 december (Terwolde).

Goede bioveiligheid & Aanscherping meldcriteria

De vogelgriepsituatie in Nederland is zeer zorgwekkend met diverse uitbraken op commerciële- en hobbybedrijven en veel besmette vogels op diverse plekken in het land. AVINED doet een dringende oproep aan de pluimveesector om alert te zijn op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf. Wees ook alert op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.