Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wijzigingen IKB PSB per 1 september 2020

17 juli 2020

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Het doel van deze wijzigingen is IKB PSB verder te versterken en te verduidelijken.

Per 1 september 2020 worden deze wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Via deze nieuwsbrief informeren wij u daarover. Alle wijzigingen die per 1 september ingaan kunt hier terugvinden.

In deze nieuwsbrief gaan we in op de wijzigingen in voorschriften.

Alle IKB PSB-activiteiten (bijlage 1.1A):

  • Voorschrift A25: De IKB PSB-deelnemer bevestigt iedere opdracht, bij voorkeur 24 uur van te voren, schriftelijk naar de opdrachtgever. Ter verduidelijking is toegevoegd dat schriftelijk bijvoorbeeld kan zijn per e-mail, SMS of via Whatsapp.
  • Specifiek voor de ZZP-erkenning zijn er voorschriften toegevoegd voor een betere risicobeheersing:
    • Voorschrift A02f: alle facturen zijn opgenomen in de bedrijfsadministratie. Op aanvraag van de controleur worden deze tijdens de controle ter inzage beschikbaar gesteld.
    • Voorschrift A29: indien de ZZP’er gebruik maakt van arbeid die door een derde partij ter beschikking is gesteld, dan moet die derde partij IKB PSB-gecertificeerd zijn of opgenomen zijn in het register van de Stichting Normering Arbeid.

IKB PSB-activiteit ‘Laden’ (bijlage 1.1C):

  • Voorschrift C03a: in het inwerkprogramma wordt in ieder geval aandacht besteed aan: productkwaliteit en hoe dit wordt beïnvloed door het laden. Het is verduidelijkt wat onder product wordt verstaan, namelijk de kip. In het inwerkprogramma kan ook de terugkoppeling vanuit het vleeskuikenbedrijf naar het laadbedrijf over de vang- en laadschade worden benoemd/uitgelegd.
  • Voorschrift C10: analyse moet door een, voor detectie van Salmonella, erkend laboratorium plaatsvinden. De interpretatie van de meetmethode is uitgebreid. Per monstername moet naast de naam van het laboratorium ook de datum ontvangst, de datum inzet, de datum analyse en de datum uitslag van het monster worden vermeld.
  • Voorschrift C12a: in de werkinstructie hoeft geen aandacht meer te worden besteed aan de planning van de werkzaamheden door de slachterij. Dit voorschrift is verwijderd.