Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Managen van het Salmonella risico op uw bedrijf

11 juni 2020

De Nederlandse pluimveesector werkt hard aan het laaghouden van Salmonellabesmettingen en dit lukt goed. Toch is er jaarlijks een aantal vleeskuikenkoppels waarbij een Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium (kortweg: SE/ST) besmetting wordt vastgesteld. De (financiële) gevolgen van een besmetting zijn groot, daarom brengen wij dit nogmaals onder uw aandacht.

Er is maar één positief overschoenmonster voor nodig om uw koppel vleeskuikens – wettelijk gezien – als besmet te markeren. Eventuele andere onderzoeken bij het koppel waarbij geen Salmonella wordt aangetoond maken geen verschil. Het is daarom goed erover na te denken hoe u dit risico op uw bedrijf wilt managen. Sluit bijvoorbeeld een verzekering af. Daarnaast is het aan te bevelen dit onderwerp met uw slachterij te bespreken.

Gevolgen salmonellabesmetting

Het vlees van koppels die besmet zijn met SE/ST moet worden verhit, alvorens het in de handel mag worden gebracht. Dit bemoeilijkt de afzet van het vlees en leidt tot hogere kosten en minder opbrengsten. Hoeveel dit scheelt, verschilt per geval (type vleeskuikens, waar was het vlees voor bestemd etc.). Er is wel een mogelijkheid om het vlees te laten testen, maar dat is een uitgebreide procedure die in de praktijk niet altijd lonend is.

Op onze website vindt u meer (algemene) informatie over Salmonella en o.a. een stroomschema met een overzicht van te nemen monsters.