Nieuws

Nieuw convenant Diergezondheidsfonds (26 april 2024)

De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de periode 2025 t/m 2029.

Wijzigingen IKB Kip certificatieschema per 1 juni 2024

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. De wijzigingen gaan over verschillende onderwerpen. Zo zijn onder andere wijzigingen doorgevoerd om aan te sluiten bij de gewijzigde wet- en regelgeving rondom nood- en alarmsystemen. Meer informatie leest u in deze nieuwsbrief.

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

NIEUW: leidraad verbeterplan antibioticagebruik in de legsector, focus colistine

9 september 2021

In de legsector is het gebruik van antibiotica laag (1,78 DDDAs in 2020). Het gebruik van tweede keus middel colistine is echter relatief hoog (0,78 DDDA in 2020), met name bij leghennen. Daarom heeft AVINED voor de legpluimveesector een leidraad ontwikkeld voor een verbeterplan bij de inzet van tweede en derde keus middelen, met extra aandacht voor het gebruik van colistine. AVINED adviseert legpluimveehouders om deze leidraad, i.s.m. de GPD-dierenarts, te gebruiken om inzet van tweede en derde keus middelen te bespreken en mogelijk bij een volgende inzet te verlagen of doen voorkomen. Zo kan o.a. colistine correct ingezet blijven worden ter bevordering van de diergezondheidsstatus van het koppel én wordt de werkzaamheid in de humane zorg behouden.

Meer over colistine

Downloads

Leidraad verbeterplan