Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Terugdringen colistinegebruik in de legsector

25 september 2020

Al jaren is het gebruik van antibiotica in de legsector erg laag met een DDDA getal onder de 2. Toch is er aandacht nodig voor het antibioticagebruik in deze sector. Er wordt namelijk relatief veel colistine gebruikt bij pluimveebedrijven in de legsector. Colistine is een laatste redmiddel bij patiënten in ziekenhuizen met serieuze infecties met multiresistente bacteriën. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk dat er zo min mogelijk resistentie tegen colistine ontstaat. Het colistinegebruik in de legsector moeten we dus zoveel mogelijk terugdringen. Dit is niet gemakkelijk, en alleen samen te realiseren.

Het realiseren van verlaging van het colistinegebruik in de legsector is een uitdaging, maar wel nodig voor (incidentele) inzet in de toekomst. De Nederlandse overheid en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit dringen namelijk aan op een verlaging van het gebruik in de leg- én varkenssector om risico’s voor de volksgezondheid te beperken. Het gebruik van colistine is bij leghennen hoog in vergelijking met de andere (pluim)veehouderijsectoren. Ook bij vermeerderingsdieren wordt het middel soms ingezet.

Alternatieven bespreken met dierenarts en/of adviseurs

Colistine wordt vooral ingezet bij E.coli-infecties en die zijn lastig te bestrijden. Een eerste stap is de inzet van colistine en de mogelijke oorzaken voor E.coli-infecties te bespreken met uw dierenarts en/of adviseurs. Zijn er alternatieven? Of kunt u maatregelen nemen die ervoor zorgen dat u in de toekomst de inzet van colistine kunt verlagen?

Onderzoeksresultaten naar oorzaken en gevolgen

AVINED is in gesprek met dierenartsen en vertegenwoordigers uit de legsector om te kijken welke mogelijkheden er zijn om op een verantwoorde manier de verlaging van het colistinegebruik te ondersteunen. Zo wordt op verzoek van AVINED onderzoek gedaan naar de inzet van colistine en de gevolgen hiervan door de Gezondheidsdienst voor Dieren en dierenartsen. Klik hier voor de uitkomsten.

Leidraad verbeterplan antibioticagebruik in de legsector, focus colistine

AVINED heeft een leidraad ontwikkeld voor een verbeterplan bij de inzet van tweede en derde keus middelen, met extra aandacht voor het gebruik van colistine. AVINED adviseert legpluimveehouders om deze leidraad, i.s.m. de GPD-dierenarts, te gebruiken om inzet van tweede en derde keus middelen te bespreken en mogelijk bij een volgende inzet te verlagen of doen voorkomen. Zo kan o.a. colistine correct ingezet blijven worden ter bevordering van de diergezondheidsstatus van het koppel én wordt de werkzaamheid in de humane zorg behouden.

Meer informatie

Neem voor vragen over het colistinegebruik in de legsector contact op met AVINED (info@avined.nl | 088 998 4340).