Nieuws

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Salmonellabesmettingen in de legsector, blijf alert!

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Door deze stijging is ook het risico op verdere verspreiding van Salmonella via bijvoorbeeld personeel, ongedierte of gebruiksmateriaal groter. Wees als legpluimveehouder daarom alert op de verschillende mogelijke insleeproutes op uw bedrijf, en bescherm

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Regelgeving Salmonella

Regelgeving rondom Salmonella is Europees en nationaal vastgelegd.

Europese regelgeving

Europese regelgeving vormt de basis voor de Salmonella-aanpak in de pluimveesector. Onderstaande verordeningen zijn opgesteld voor onder andere de bestrijding van Salmonella met als doel de prevalentie van serotypen Salmonella te verminderen.

Basisverordening: Verordening (EG) Nr. 2160/2003
Vermeerderingskoppels: Verordening (EU) Nr. 200/2010
Legkippen: Verordening (EU) Nr. 517/2011
Vleeskuikens: Verordening (EU) Nr. 200/2012
Kalkoenen: Verordening (EU) Nr. 1190/2012

Microbiologische criteria voor levensmiddelen: Verordening (EG) Nr. 2073/2005

Nationale regelgeving

De nationale regelgeving rondom Salmonella is vastgelegd in het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren (m.n. artikel 7b.40-49).

U kunt alle Nederlandse wetgeving opzoeken door hier te klikken.