Nieuws

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Verificatieonderzoek Salmonella terug in een nieuw jasje via veldproef

AVINED is blij om te kunnen melden dat het Salmonellaverificatieonderzoek als pilot terug is in een nieuw jasje, namelijk via een veldproef.

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Biociden en gewasbeschermingsmiddelen

Hieronder vindt u meer informatie over het borgingssysteem voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen.

Het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) beoordeelt of gewasbeschermingsmiddelen en biociden (bestrijdingsmiddelen) veilig zijn voor mens, dier en milieu voordat deze in Nederland verkocht mogen worden. Alleen biociden en gewasbeschermingsmiddelen mét Nederlandse registratie mag u gebruiken.

U controleert of een biocide of gewasbeschermingsmiddel geregistreerd staat in de toelatingendatabank van Ctgb.

U zoekt een biocide of gewasbeschermingsmiddel door de naam van het product of toelatingsnummer (indien bekend) in te voeren en u kiest de categorie: biocide of gewasbeschermingsmiddel. De status wordt automatisch ingevuld door de databank, deze kunt u zo laten. Eventueel kunt u de werkzame stoffen van het product toevoegen. Hier moet u wel zeker van zijn. Dit kan namelijk de zoekresultaten ook negatief beïnvloeden bij het invullen van een onjuiste werkzame stof voor het te zoeken product.

Als de te zoeken biocide of gewasbeschermingsmiddel een registratie heeft bij het Ctgb, vindt u de naam van het product onder het zoekvenster. Hier kunt u op klikken.

Om te voorkomen dat u producten niet kunt vinden in de databank, maar deze wel een registratie hebben, volgen hieronder een aantal extra tips:

  • Zoek bij voorkeur op het toelatingsnummer als deze vermeld staat bij het product, dit nummer begint met een N- of NL-;
  • Het kan voorkomen dat als u op de productnaam zoekt, dat u geen registraties vindt in de databank. Probeert u dan te zoeken op de naam van de leverancier of de werkzame stoffen van het product, deze staan bijvoorbeeld op het etiket. Voor uitgebreidere zoekmogelijkheden zoals leverancier naam of werkzame stof, klik rechtsboven op“toon uitgebreide filters”.

Heeft u de registratie van het product gevonden? Dan is het belangrijk dat u het volgende controleert:

  • Voor elk product is beoordeeld door welke toepassing het geschikt is. Dit is gegroepeerd in verschillende product types ook wel PT-codes genoemd. Voor welke toepassing een product door Ctgb is toegelaten vindt u bij de pagina van het product onder het kopje ‘toepassingen’ Deze zeggen u namelijk aan hand van PT-codes onder welke voorwaarden u het product mag gebruiken. U klikt op de toepassingen om meer uitleg te krijgen over de PT-code. Gebruik van het product voor een andere toepassing, dan de omschreven PT-codes is niet toegestaan;
  • Het wettelijke gebruiksvoorschrift: u dient zich hieraan te houden om het product veilig te kunnen gebruiken en volgens de geldende toepassingen.