Nieuws

Ophokplicht volledig ingetrokken (24 april 2024)

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten de ophokplicht voor pluimvee per direct in te trekken voor de Gelderse vallei en de Limburgse Peel.

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Dringend verzoek: hygiëne bij stalbezoek

11 februari 2022

Sinds 29 november 2021 is er een doucheverplichting van kracht als er sprake is van een noodzakelijk bezoek aan de stal. De verplichting is onderdeel van de hygiëneprotocollen voor bezoekers en vangploegen van de NVWA. AVINED heeft signalen ontvangen dat de protocollen in de praktijk niet altijd worden nageleefd. De signalen gaan over het niet beschikbaar zijn van bedrijfskleding, het niet douchen bij vangen en onvoldoende schone douches. Vanwege de aanhoudende dreiging van vogelgriep is het strikt naleven van de protocollen van groot belang. De pluimveeorganisaties roepen de sector daarom op om hier een correct invulling aan te geven. Het gaat hierbij om noodzakelijke stalbezoeken voor partijen als dierenartsen en vangploegen.

Mocht u knelpunten ervaren bij de naleving van de hygiëneprotocollen, zoals het niet beschikbaar zijn van bedrijfskleding of onvoldoende schone douches op het pluimveebedrijf? Wij vragen u om deze situaties te melden bij het Meldpunt IKB, dit kan ook anoniem.