Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Doucheverplichting bij stalbezoek pluimveebedrijven, ook bij uitladen van pluimvee (23 november 2021)

24 november 2021

De pluimveeorganisaties hebben in overleg met het ministerie van LNV besloten dat in verband met de aanhoudende dreiging van vogelgriep binnenkort douchen bij stalbezoek op pluimveebedrijven verplicht wordt. Sinds 29 november 2021 is dit in de hygiëneprotocollen van AVINED. Een bezoeker mag de stal dan alleen betreden, nadat de bezoeker gedoucht heeft.

Het verbod op het betreden van pluimveestallen, met uitzondering van noodzakelijk bezoek in het kader van volksgezondheid, diergezondheid of voedselveiligheid, blijft ongewijzigd. Dierenartsen en vangploegen vallen onder noodzakelijk bezoek. Nieuw voor deze partijen is dat zij de stallen alleen kunnen betreden als zij douchen.

Vangploegen

Voor de vangploegen geldt dat er zowel in- als uitgedoucht moet worden. De doucheverplichting geldt voor vangploegen bij het uitladen van pluimvee uit een stal, maar NIET bij het wegladen van pluimvee. Het verschil tussen uitladen en wegladen is dat bij uitladen dieren in de stal achterblijven en bij wegladen de stal volledig leeg gaat. AVINED heeft het ‘hygiëneprotocol voor bezoekers van pluimveebedrijven’ en het ‘hygiëneprotocol voor pluimveeservicebedrijven’ aangescherpt. De landelijke regeling van de overheid verwijst naar de verplichte protocollen. De NVWA zal hierop handhaven.

Uitladen is douchegelegenheid

Pluimveebedrijven moeten, als ze pluimvee willen uitladen, een adequate douchegelegenheid hebben. De pluimveehouder kan, als dat niet mogelijk is, besluiten om geen dieren uit te laden. De lijn is: niet douchen = niet uitladen (1).

Aanvullende hygiëne-eisen

Naast de doucheverplichting zal in het ‘hygiëneprotocol voor pluimveeservicebedrijven’ extra aandacht komen voor een duidelijke markering op het erf voor de routing bij het uit- en wegladen van pluimvee. Ook komt er een verplichting om kort voor aanvang van het uitladen het te gebruiken erfdeel extra te reinigen en ontsmetten.

Meer informatie

De hygiëneprotocollen kunt u hier vinden. Voor overige informatie kunt u terecht bij uw pluimveeorganisatie.

(1) Er zijn diverse bedrijven die mobiele douche-units verhuren.