Nieuws

Bioveiligheidsplan

Het ministerie van LVVN heeft eerder dit jaar de verplichting opgesteld voor pluimveehouders om een bioveiligheidsplan samen met de dierenarts op te stellen. Hier hebben we u eerder over geïnformeerd.

Meldwijzer NVWA onveilige levensmiddelen aangepast

De NVWA heeft onlangs de Meldwijzer onveilige levensmiddelen aangepast. Elk levensmiddelenbedrijf in de keten is verplicht om een melding te doen van een onveilig levensmiddel.

Vogelgriep en bezoek op pluimveebedrijven

De vogelgriepsituatie in Nederland en in de landen om ons heen is zorgelijk. AVINED roept alle pluimveebedrijven en erfbetreders op om alert te blijven op de hygiëne op uw bedrijf en zo goed mogelijke bioveiligheidsmaatregelen op uw bedrijf te treffen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Gewijzigde Salmonella aanpak in de legsector. Wat kunt u doen?

3 januari 2022

In 2021 is de Salmonella aanpak in de legsector gewijzigd. Hierover hebben wij u geïnformeerd via dit nieuwsbericht. Het gaat hierbij om de volgende twee wijzigingen:

  1. Eieren van legkoppels waarbij Salmonella is gedetecteerd, maar nog niet is vastgesteld of het om Salmonella Enteritidis (SE) of Salmonella Typhimurium (ST, incl. de monofasische variant) gaat, mogen niet verhandeld worden als klasse A-eieren.
  2. Zodra Salmonella geconstateerd wordt in een koppel leghennen, wordt de datum van monstername aangehouden als begindatum van de besmetting (voorheen was dit de datum van de positieve uitslag).

Meer informatie over wat deze wijzigingen voor uw bedrijf betekenen kunt u vinden op deze pagina van het COKZ.

Wat kunt u doen om in te spelen op de nieuwe aanpak?

  1. Stem de gewenste werkwijze rondom het ophalen van de eieren en het moment van monstername af tussen het pakstation/de verzamelaar en de pluimveehouder. Zo kunt u ervoor kiezen om eieren vanaf het moment van monstername vast te houden op het pluimveebedrijf of het pakstation, totdat de uitslag van het Salmonella onderzoek bekend is. Op deze manier voorkomt u dat er eieren verhandeld worden, die op een later moment teruggehaald moeten worden.
  2. Informeer bij de erkende laboratoria naar de mogelijkheden om de doorlooptijd van monstername tot en met serotypering te verkorten (bijv. ten aanzien van het moment van insturen van monsters). Op de website van de NVWA vindt u een overzicht van de erkende laboratoria.

Bij vragen over bovenstaande informatie kunt u contact opnemen met AVINED via 088 – 998 4340 of info@avined.nl.