Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Gewijzigde Salmonella aanpak in de legsector. Wat kunt u doen?

3 januari 2022

In 2021 is de Salmonella aanpak in de legsector gewijzigd. Hierover hebben wij u geïnformeerd via dit nieuwsbericht. Het gaat hierbij om de volgende twee wijzigingen:

  1. Eieren van legkoppels waarbij Salmonella is gedetecteerd, maar nog niet is vastgesteld of het om Salmonella Enteritidis (SE) of Salmonella Typhimurium (ST, incl. de monofasische variant) gaat, mogen niet verhandeld worden als klasse A-eieren.
  2. Zodra Salmonella geconstateerd wordt in een koppel leghennen, wordt de datum van monstername aangehouden als begindatum van de besmetting (voorheen was dit de datum van de positieve uitslag).

Meer informatie over wat deze wijzigingen voor uw bedrijf betekenen kunt u vinden op deze pagina van het COKZ.

Wat kunt u doen om in te spelen op de nieuwe aanpak?

  1. Stem de gewenste werkwijze rondom het ophalen van de eieren en het moment van monstername af tussen het pakstation/de verzamelaar en de pluimveehouder. Zo kunt u ervoor kiezen om eieren vanaf het moment van monstername vast te houden op het pluimveebedrijf of het pakstation, totdat de uitslag van het Salmonella onderzoek bekend is. Op deze manier voorkomt u dat er eieren verhandeld worden, die op een later moment teruggehaald moeten worden.
  2. Informeer bij de erkende laboratoria naar de mogelijkheden om de doorlooptijd van monstername tot en met serotypering te verkorten (bijv. ten aanzien van het moment van insturen van monsters). Op de website van de NVWA vindt u een overzicht van de erkende laboratoria.

Bij vragen over bovenstaande informatie kunt u contact opnemen met AVINED via 088 – 998 4340 of info@avined.nl.