Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wijzigingen in IKB Kip

28 mei 2020

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. Het doel van deze wijzigingen is IKB Kip verder te versterken en te verduidelijken. De wijzigingen zijn vastgesteld door de onafhankelijke Raad van Beheer (RvB) en gaan in per 1 juni 2020.

Eerder bent u over alle wijziging al per brief geïnformeerd. In deze digitale nieuwsbrief brengen we specifiek de wijzigingen in de voorschriften nogmaals onder uw aandacht. Hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste wijzigingen per bedrijfssoort:

  •     Slachterijen:
    • De interpretatie van de meetmethode om de halfjaarberekening op minimaal 95% IKB-waardige aanvoer te controleren is verduidelijkt;
    • De scheiding tussen levende dieren en eindproducten is aangepast, zodat het voorschrift duidelijker is en makkelijker uitvoerbaar.
  •     Broederijen:
    • De doucheverplichting is toegevoegd, dit bleek in de praktijk al een gebruikelijke gang van zaken;
    • Wanneer eendagskuikens gevoerd worden op de broederij, moet dit (net als bij andere schakels) GMP+ waardig voer zijn;
  •     Pluimveebedrijven:
    • Desinfectiemiddel is niet langer verplicht indien er in hetzelfde bedrijfsgebouw een handenwasgelegenheid met desinfecterende zeep aanwezig is;
    • Katoenen handdoeken zijn, naast papieren handdoeken, ook toegestaan, mits deze na ieder gebruik gewassen worden;
    • Er zijn voorschriften toegevoegd om de borging van middelen beter vast te leggen en inkomende stromen in kaart te brengen;
    • Er is invulling gegeven aan de wens voor een object informatiekaart door de zaken die aanwezig moeten zijn, toe te voegen aan het voorschrift van de plattegrond.

Klik hier voor alle wijzigingen