Nieuws

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Verificatieonderzoek Salmonella terug in een nieuw jasje via veldproef

AVINED is blij om te kunnen melden dat het Salmonellaverificatieonderzoek als pilot terug is in een nieuw jasje, namelijk via een veldproef.

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella typen EU-doelstellingen

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. De doelstelling betreft een specifiek aantal Salmonella serotypen voor vier schakels in de pluimveesector.

(Groot)ouderdieren

Voor (groot)ouderdieren kijkt de EU naar Salmonella uit de zogenoemde Top 5 / Top 6. De Top 5 is S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Virchow en S. Infantis. Bij (groot)ouderdieren in de vleessector wordt daarnaast gekeken naar S. Java. De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok (groot)ouderdieren stelt de EU geen doelstelling.

Leghennen

Voor leghennen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 2% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok leghennen stelt de EU geen doelstelling.

Vleeskuikens

Voor vleeskuikens kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.

Vleeskalkoenen

Voor vleeskalkoenen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.