Nieuws

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU voor 2021 gehaald.

Salmonella subsidieregeling 2022 opengesteld voor de legsector

Vanaf 16 mei 2022 is het mogelijk Salmonella subsidie aan te vragen voor dieren die gevaccineerd zijn of worden in de periode van 1 januari tot en met 31 december 2022.

Kakelsessies Salmonellaverificatieonderzoek online

De kakelsessies van het Salmonellaverificatieonderzoek staan op onze website.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella typen EU-doelstellingen

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. De doelstelling betreft een specifiek aantal Salmonella serotypen voor vier schakels in de pluimveesector.

(Groot)ouderdieren

Voor (groot)ouderdieren kijkt de EU naar Salmonella uit de zogenoemde Top 5 / Top 6. De Top 5 is S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Virchow en S. Infantis. Bij (groot)ouderdieren in de vleessector wordt daarnaast gekeken naar S. Java. De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok (groot)ouderdieren stelt de EU geen doelstelling.

Leghennen

Voor leghennen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 2% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok leghennen stelt de EU geen doelstelling.

Vleeskuikens

Voor vleeskuikens kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.

Vleeskalkoenen

Voor vleeskalkoenen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.