Nieuws

Officiële monstername Salmonella

De NVWA meldt in een nieuwsbericht dat officiële monstername in het kader van het Europese Nationaal Controle Programma Salmonella doorgaat.

Salmonellamonsters: Lever de juiste gegevens aan uw laboratorium

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Zo vindt er bijvoorbeeld monitoring plaats op zoönotische Salmonella.

Herinnering: Salmonella subsidieregeling 2022 opengesteld voor de legsector

Graag herinneren wij u eraan dat u tot 31 januari 2023 24:00 de tijd heeft om een aanvraag voor Salmonella subsidie in te dienen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella typen EU-doelstellingen

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. De doelstelling betreft een specifiek aantal Salmonella serotypen voor vier schakels in de pluimveesector.

(Groot)ouderdieren

Voor (groot)ouderdieren kijkt de EU naar Salmonella uit de zogenoemde Top 5 / Top 6. De Top 5 is S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Virchow en S. Infantis. Bij (groot)ouderdieren in de vleessector wordt daarnaast gekeken naar S. Java. De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok (groot)ouderdieren stelt de EU geen doelstelling.

Leghennen

Voor leghennen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 2% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella. Voor opfok leghennen stelt de EU geen doelstelling.

Vleeskuikens

Voor vleeskuikens kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.

Vleeskalkoenen

Voor vleeskalkoenen kijkt de EU naar S. Enteritidis en S. Typhimurium (inclusief monofasische S. Typhimurium). De EU-doelstelling is dat maximaal 1% van de koppels per kalenderjaar besmet is met deze typen Salmonella.