Nieuws

Werkwijze verificatieonderzoek Salmonella (opfok) leghennen per 1 januari 2021 aangepast

De werkwijze rondom Salmonellaonderzoek bij (opfok) leghennen wordt per 1 januari 2021 aangepast. De keuze om een verificatieonderzoek uit te laten voeren komt te vervallen.

Specifieke Salmonella serotypes automatisch gemeld bij de NVWA

Om aan de wettelijke meldplicht te voldoen wordt vanaf 5 januari 2021 automatisch een melding gestuurd naar de NVWA als er Salmonella is aangetoond die meldingsplichtig is.

Publicatie handboek voedselveiligheid eiersector

Het handboek voedselveiligheid is gepubliceerd. Het handboek geeft u, als voedselproducent, praktische handvatten en achtergrondinformatie wanneer u te maken krijgt met een onveilig levensmiddel.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Reinigingsmiddelen

Voor reinigingsmiddelen is er geen databank of certificatieschema met een bijbehorende stempel op de verpakking. Reinigingsmiddelen moeten voldoen aan wetgeving en dat maakt het voor u dus een stuk lastiger om te bepalen welk reinigingsmiddel veilig te gebruiken is. IKB heeft samen met de NVZ (Branchevereniging voor fabrikanten en importeurs van reiniging en ontsmettingsmiddelen) gewerkt aan een brochure over reinigingsmiddelen in de pluimveehouderij. Deze brochure helpt u bij het herkennen van reinigingsmiddelen die voldoen aan geldende wetgeving en bij het verantwoord inzetten ervan.

De brochure bevat informatie over:

  • de betekenis van claims op het gebied van bijvoorbeeld milieu, voedselveiligheid, en gezondheid van mens en dier;
  • hoe reinigingsmiddelen veilig en effectief gebruikt kunnen worden en op deze wijze bijdragen aan een goede hygiëne;
  • de voedselveiligheid van het product.

De brochure bevat ook een samenvatting waarin u alle informatie overzichtelijk kunt terugvinden, de samenvatting vindt u hier.

U kunt de brochure hier vinden.