Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuw serotype betrokken bij Coryza-uitbraken, bieden bestaande vaccins bescherming?

9 september 2021

Infectieuze Coryza (acute snot) wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke bacterie Avibacterium paragallinarum (AvP). Deze bacterie wordt sinds 2009 steeds meer waargenomen in de Nederlandse pluimveehouderij. Vaccinatie is een belangrijke tool voor het beperken van uitbraken en het verkleinen van de economische schade van deze ziekte. De effectiviteit van een vaccin hangt af van het serotype van de AvP-bacterie. Sinds 2016 circuleert er een nieuw dominant serotype in Nederland. Bieden de beschikbare vaccins wel bescherming tegen dit nieuwe serotype? In opdracht van de pluimveesector zocht GD het uit.

Als er een mismatch is tussen het nieuwe circulerende serotype en die in de gebruikte vaccins kan er alsnog een uitbraak van Coryza optreden. Van de AvP-bacterie kunnen negen verschillende serotypen voorkomen. Serotypering is een manier om stammen van een ziekteverwekker onder te verdelen in subtypes. Het nieuwe Nederlandse aangetroffen betreft serotype C4 (groep C). In het onderzoek is de effectiviteit van een in Nederland geregistreerd commercieel vaccin en een (homoloog) olie-emulsie autovaccin onderzocht.

Commercieel vaccin én autovaccin bieden effectieve bescherming

De resultaten van het onderzoek laten zien dat beide vaccins bijdragen aan een significante vermindering van de ziekteverschijnselen, de uitscheiding van de bacterie en de weefselschade in de voorste luchtwegen. Er kan geconcludeerd worden dat het in Nederland geregistreerde commerciële vaccin effectief is tegen het nieuwe AvP-serotype. Mocht er sprake zijn van onvoldoende beschikbaarheid van het commerciële vaccin dan is een homoloog olie-emulsie autovaccin een goed alternatief.

Meer informatie

Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.