Nieuws

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Ophokplicht volledig ingetrokken (24 april 2024)

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten de ophokplicht voor pluimvee per direct in te trekken voor de Gelderse vallei en de Limburgse Peel.

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Onderzoeksagenda 2021-2027 verbindend verklaard

1 april 2021

Op 1 april zijn de onderzoeksagenda en onderliggend regelingen voor de nieuwe onderzoekperiode 2021-2027 verbindend verklaard. Dit betekent een voortzetting van het collectief onderzoek in de pluimveesector. Via de onderzoeks- en innovatieagenda worden thema’s en vraagstukken opgepakt die relevant zijn voor de pluimveesector. Zo zijn de afgelopen jaren op gebieden als ingrepen, vogelmijt en vogelgriep relevante resultaten verkregen.

Wat zijn de plannen voor 2021?

De plannen voor 2021 zijn met veel input vanuit de sector inmiddels grotendeels uitgewerkt. Zo start er in 2021 een vervolgonderzoek naar oorzaken en oplossingen van vang- en ketenletsel. Ook start er een onderzoek over lichtmanagement bij vleeskuikens en opfokleghennen, met als doel meer kennis te krijgen over optimale lichtschema’s bij deze dieren. Er loopt ook een aantal meerjarige onderzoeken door, waaronder het project naar beheersing van Campylobacter, onderzoek naar de rol van insleep bij vogelgriepbesmettingen (onderdeel van de Roadmap vogelgriep) en het veterinair praktijkonderzoek.

Het volledige onderzoeksprogramma 2021 en de tarieven voor 2021 worden spoedig gedeeld via de website. Streven is elke boeren-euro zo goed als mogelijk aan te wenden (geen onderzoek om het onderzoek) en steeds medefinanciers te vinden, zoals met Publiek Private Samenwerkingen (PPS-projecten) gebeurd en waar de overheid 50% meebetaalt.

Meedenken over onderzoek?

U kunt als pluimveehouder ook meedenken over een gewenst onderwerp voor onderzoek.  Dit kan door een kennisvraag in te dienen. Daarnaast worden via klankbordgroepen met pluimveehouders onderzoeken geselecteerd die van belang zijn voor de sector.

Voor vragen over de onderzoeksagenda en deze aanvraag is AVINED bereikbaar via info@avined.nl en tel. 088-9984340.