Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld in Bocholt (België): deel beperkingsgebied in Nederland (7 januari 2022)

7 januari 2022

In Bocholt (België) is op 7 januari bij een vogelhandelaar H5N8 geconstateerd. Het bedrijf ligt op minder dan 10 km afstand van de grens van Nederland. Daarom ligt een deel van de beperkingszone (10 km-gebied) in Nederland. Het ministerie van LNV heeft voor dit deel van de zone een regeling gepubliceerd.

 

In het Nederlandse deel van de beperkingszone liggen naar verwachting tien pluimveebedrijven. Er liggen geen Nederlandse pluimveebedrijven in het 3 km-gebied rond het Belgische bedrijf. Met de regeling heeft LNV een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in het Nederlandse deel van de beperkingszone. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Hier vindt u meer informatie over het beperkingsgebied Bocholt.

Screening Bentelo negatief, afvoer mogelijk

De screeningsresultaten in het 3-km gebied Bentelo gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Onder voorwaarden zijn de volgende afvoermogelijkheden geboden:

  • Afvoer consumptie-eieren

De afvoer van eieren uit het 10-kilometergebied in Blija dient te verlopen via een Nederlands aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker, incl. een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Vanaf vandaag is het weer mogelijk om het transport, onder voorwaarden, te laten plaatsvinden. Klik hier voor de aangewezen locaties, en neem voor meer informatie contact op met één van de aangewezen locaties.

  • Afvoer vleeskuikens

De NVWA wijst spoedig ook een slachterij aan voor het gebied. Dit betekent dat onder voorwaarden en met ontheffingen van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.

  • Verplaatsen opfokdieren & Afvoer broedeieren naar broederij

Voor het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen geldt een termijn van twee weken na de laatste uitbraak in het gebied, voordat ontheffingen kunnen worden verleend door de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure Dit geldt ook voor de afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven in het 10-kilometergebied. Hier vindt u meer informatie over de procedure.