Nieuws

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Ophokplicht volledig ingetrokken (24 april 2024)

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten de ophokplicht voor pluimvee per direct in te trekken voor de Gelderse vallei en de Limburgse Peel.

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Procedure afvoer broedeieren

De volgende procedure moet gevolgd worden om broedeieren af te voeren naar de broederij, vanuit een (beschermings- of) bewakingsgebied waar hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld. Hiervoor moet een ontheffing worden verkregen van de NVWA, waar enkele voorwaarden aan verbonden zijn. Deze administratieve handelingen kunnen enige tijd duren. AVINED adviseert u in overleg te gaan met uw broederij en tijdig een aanvraag in te dienen bij de NVWA.

Procedure

  • Er moet een ontheffing worden aangevraagd voor de afvoer en het vervoer van eieren. Deze dient aangevraagd te worden door de broederij en de houder via deze volgende link.
  • Naast de ontheffing voor het vervoer moet de broederij van bestemming aangewezen worden door de NVWA voor het ontvangen van de eieren. Om in aanmerking te komen voor een aanwijzing geeft de broederij aan hoe hij zorg draagt voor de eisen aan het ontvangen van broedeieren uit een (beschermings- of) bewakingsgebied (3-, of 10-kilometergebied).
  • Aanvullende eisen voor de broederij voor ontvangst uit (beschermings- of) bewakingsgebied:
    • De traceerbaarheid van de broedeieren is gewaarborgd, waarbij de eieren in de aangewezen broederij blijven totdat ze uitkomen én er is een bioveiligheidsplan aanwezig dat besmetting van de omgeving vanuit de broederij voorkomt.
  • Aanvullende eisen voor de houder voor ontheffing vanuit een bewakingsgebied (10-kilometerzone):
    • De eieren zijn traceerbaar (gestempeld).
    • De eieren en verpakking zijn voor het transport ontsmet.
  • Naast de bovenstaande eisen gelden voor ontheffingen voor afvoer broedeieren uit het beschermingsgebied (3-kilometerzone) nog aanvullende eisen:
    • De dieren zijn maximaal 7 dagen voor transport bemonsterd en negatief bevonden op AI in 20 keelswabs per stal. Analyse vindt plaats bij WBVR. Neem hiervoor contact op met het WBVR, in samenwerking met uw dierenarts. Uw eigen dierenarts neemt namelijk de monsters;
    • Het vervoermiddel wordt voor de rit verzegeld door de bevoegde autoriteit en bij aankomst ontzegeld.

Als er aan de voorwaarden is voldaan, dan verleent de NVWA een ontheffing twee weken na de laatste uitbraak in het gebied. Heeft u vragen over bovenstaande procedure, neem dan contact op met de NVWA.

 

Hoewel bovenstaande procedure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en kunnen gebruikers geen aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.